• Het zit er op! Rein Bosgra (links), Liselotte Boonman en Wout van Schalkwijk moeten tot 12 juni de wachtkamer in en verder vooral ontspannen en leuke dingen gaan doen.

    Peter Beijer

Na examen de vrijheid

SOEST ,,Ik kan wel gillen", roept een meisje wanneer zij het examenlokaal heeft verlaten en zich in de hal van het Griftland College bij haar klasgenoten voegt. Zij voegt de daad bij het woord. De opluchting is hoor-en zichtbaar op de gezichten van de leerlingen. De laatste examens zitten erop. Nu is de tijd aangebroken van ontspanning en vakantie.

Peter Beijer

De komende 24 uur ligt zij lekker op zijn bed. ,,Met Netflix!" In de hal wordt hard gelachen om de opmerking. Het zalige nietsdoen ligt als een oase van rust startklaar voor de eindexamenkandidaten van het Griftland College. De examentijd is een periode van spanning, stress maar ook van kameraadschap. In de hal van het Griftland College bespreken Rein Bosgra (17), Liselotte Boonman (19) en Wout van Schalkwijk (18) de laatste fase van hun middelbare schooltijd.

De eerste twee hebben even daarvoor hun havo-examen tekenen afgerond, Wout heeft zijn vwo-Frans erop zitten. Het plannen van de studie en de verwachtingen lopen bij het drietal uiteen.

NERVEUS Liselotte weet wat het is om examen te doen. ,,Ik heb eerder al mijn mavo-examen gedaan en ben daarna ingestroomd naar de havo. Twee maanden geleden ben ik begonnen met het plannen van de studie. Thuis heb ik veel proefexamens gedaan. Ik heb wel een goed gevoel over de uitslag. Op natuurkunde na ging alles goed. Nee, ik ga niet mijn antwoorden checken, daar word je alleen maar nerveus van. Ik wacht gewoon tot de uitslag binnen is. Ik kan mij nu verheugen op een periode van rust en de vakantie naar Madeira."

EXAMENTRAINING Rein Bosgra heeft voor zijn havo-examen niets aan het toeval overgelaten. ,,Ik heb examentraining gedaan op school en bij een trainingscentrum in Rotterdam. Van de samenvattingen heb ik veel geleerd en op YouTube zijn er verschillende online-leraren waar je ook het nodige van op kan steken. Het examen ging zoals ik het verwacht had. Nee, ik ga zeker niet zeggen dat ik denk dat ik geslaagd ben. Ik hou nog een slag om de arm. Nu heerlijk vrij en binnenkort ga ik voor een maand naar Amerika."

HEAVY METAL Wout van Schalkwijk oogt uiterst relaxed en die observatie klopt ook, zo blijkt al snel. ,,Als ik hoor hoeveel tijd Rein en Liselotte hebben besteed aan het examen dan heb ik behoorlijk weinig gedaan. Ik ben anderhalve week voor het examen pas gestart met leren. Ik kan makkelijk leren, dat heb ik al die jaren al ondervonden. Ik heb het geluk dat ik alles snel in mij op kan nemen. Ja, ik ben wel positief. Vakantieplannen heb ik nog niet. Ik kijk wel uit naar 11 juni en 11 juli. Die data heb ik al omcirkeld vanwege de heavy metal-concerten die ik dan ga bezoeken. Na de zomer ga ik informatiekunde studeren aan de universiteit."

OUDERS De examenperiode is niet alleen spannend voor leerlingen van het Griftland College, ook voor docenten en ouders zijn de examendagen bijzonder. Woordvoerder Monica Korpelshoek kan dat beamen en uitleggen. ,,Voor de surveillancediensten tijdens het examen doen wij een beroep op de ouders van de leerlingen. Hiervoor zijn alle ouders aangeschreven. Wij zijn blij dat er maar liefst zeventig vaders en moeders ingezet zijn als assistent-surveillant. Want waar zij surveilleren, hoeven docenten niet aanwezig te zijn en dat scheelt lesuitval. De andere klassen kunnen dan gewoon hun les volgen. Uiteraard hebben ouders geen dienst bij een examen van een van hun kinderen. We willen elke schijn van belangenverstrengeling vermijden. De hoofdsurveillant bij een examen is overigens altijd een docent."

SCHOOLREIS De 324 eindexamenkandidaten van het Griftland College zijn onderverdeeld in 118 mavo-, 142 havo- en 64 vwo-leerlingen. Het examen werd donderdag officieel afgesloten met een schoolreis naar pretpark Walibi. Met z'n allen sloten ze zo een periode van leren en eventuele stress op een zeer ontspannen wijze af.

NAGELBIJTEN Voorlopig is het is nog even nagelbijten voor de Griftlanders. Pas op woensdag 12 juni wordt hen meegedeeld wat de resultaten zijn en of de vlag met de schooltas mag worden gehesen en opgehangen.

,,Dat is altijd een speciale dag zegt Monica Korpelshoek. ,,Ze worden gebeld door de mentor en komen dan om vier uur op school voor de voorlopige cijferlijst en een 'proostmomentje'. Dat is een dag die volgens mij als een levenslange herinnering blijft hangen. Vorig jaar behaalde onze school een slagingspercentage van 92,6 procent. Het zou mooi zijn als de leerlingen dat dit jaar kunnen evenaren of overtreffen."

Ook voor de Soester eindexamenkandidaten van het Baarnsch Lyceum, de Waldheimmavo en andere scholen is het nu afwachten tot woensdag 12 juni.

Totdat de telefoon overgaat.