• Beeld van een repetitie van Animato. De jubilerende accordeonvereniging geeft 25 januari een concert in Idea.

    Animato

65-jarige Animato: 'Accordeon gevarieerd instrument'

SOEST De Soester accordeonvereniging Animato is opgericht in 1955 en viert dit jaar dus haar 65-jarig bestaan. Het jubileum wordt gevierd met onder meer een concert op zaterdag 25 januari in Idea.

Peter Beijer

Kees-Jens van der Wel is sinds zijn tiende lid van accordeonvereniging Animato. De dertiger beschrijft op de website de sfeer bij de jubilerende muziekvereniging. ,,Animato is een gezellige club, een perfecte manier om de werkweek door midden te zagen en even creatief bezig te zijn met noten."

HARMONIEUS De week op woensdagavond doormidden zagen wordt gedaan in basisschool De Achtbaan. Elke week wordt daar door de leden gerepeteerd op het veelzijdige instrument. Wanneer de accordeons, meestal zo'n twintig, verschillende partijen spelen, klinkt het als een harmonieus geheel. Het repertoire is gevarieerd en verhoudt zich van pop tot klassiek en van tango tot musical-hits en ook traditionele liedjes. Roelof van Kooi is de dirigent die alles in goede banen leidt. De accordeonisten worden bij optredens ondersteund met een drummer, gast-solisten en eventueel extra spelers die zich bij het orkest voegen.

KOPPIG Ruim twintig jaar geleden zag Kees-Jan van der Wel muziek in de accordeon. ,,Toen ik een jaar of tien was wilden mijn ouders dat ik een instrument ging spelen. Ik kon kiezen uit de instrumenten die wij thuis hadden; piano, blokfluit, gitaar of dwarsfluit. Zo koppig als ik was koos ik voor de accordeon omdat ik 'de klank mooi vond'. Ik wist toen nog niet dat mijn opa, die ik helaas nooit heb gekend, vroeger ook accordeon speelde. Uiteraard werd mijn beslissing door mijn moeder en grootmoeder aangemoedigd."
TANGO'S Denk bij de accordeon niet alleen aan hoempapa of meedeiners, vertelt Van der Wel. ,,De accordeon bespelen is juist zo leuk omdat het een zeer gevarieerd instrument is. Je krijgt er zo veel verschillende klanken en genres uit. Dus niet alleen 'Aan de Amsterdamse grachten', maar ook Argentijnse tango's of moderne Poolse muziek, zoals Motion Trio. Het allerleukste is om met meerdere mensen in een orkest te spelen en met elkaar die mooie klanken tot een geheel te maken."
ROWWEN HÈZE Van der Wel heeft een aantal favorieten die duidelijk de veelzijdigheid van de accordeonmuziek toont. ,,Mijn voorbeeld is Tren van Enckevort, de accordeonist van Rowwen Hèze. Hij laat horen dat je ook een geweldig feestgeluid uit de accordeon kan krijgen. Zijn vingers vliegen over het klavier vol energie, echt geweldig. Naast Tren is Carel Kraayenhof mijn idool, vanwege de emoties die hij bij zijn Argentijnse tango's laat horen."

NIEUWE LEDEN Bij Animato is nog plek voor mensen die graag accordeon willen leren spelen. ,,Liefhebbers kunnen gewoon een paar keer mee spelen en de sfeer van de vereniging proeven. Twijfel aan het eigen niveau is niet nodig. Wij hebben twee orkesten die ingedeeld zijn op niveau met altijd doorgroeimogelijkheden. Zelfs voor de echt ervaren spelers hebben we een kleiner groepje die de écht uitdagende nummers speelt."

CONCERT Het 65-jarig bestaan van accordeonvereniging Animato wordt op zaterdag 25 januari in Idea gevierd met een concert van 20.00 tot 22.00 uur. ,,Dat mogen de muziekliefhebbers niet missen", is de enthousiaste conclusie van Van der Wel. ,,Je hoort dan een een ander geluid dan dat je gewend bent van de accordeon. Wij hebben een zeer gevarieerd programma klaar. Het publiek gaat zich niet vervelen!"

Meer informatie: www.animatosoest.nl