• Jaap van den Broek
  • Jaap van den Broek
  • Jaap van den Broek
  • Jaap van dedn Broek
  • Jaap van den Broek
  • Jaap van den Broek
  • Jaap van den Broek

Mooi weer, veel publiek en nostalgie bij Power Weekend Soest

SOEST Het was weer smullen voor de liefhebbers van techniek en sensatie tijdens het dertiende Power Weekend Soest. De koeien, de vaste bewoners van de gebruikte weilanden, hebben voor een paar dagen plaats gemaakt voor een weekend met opgevoerde voertuigen die hun krachten wilden meten.

Ton van Zoeren

De vrijdag en zaterdagavond waren gevuld met spectaculaire carpulling en tractorpulling wedstrijden. In de feesttent ging de temperatuur toch omhoog dankzij optredens van Jan Smit, Jannes en de Papa de Grazzi coverband.

Ook het vrouwelijk geslacht is vertegenwoordigt. Gabrielle Strumpel en Angelique van Dorrestein besturen hun trekker behendig door de drukte heen. ,,Het tractor rijden heb ik van huis uit meegekregen. Ik help met grondverzet, maaien, schudden en balen persen. Vandaag doe ik voor de eerste keer mee. Ik wilde al eerder, maar was te jong'', legt Van Dorrestein uit.

Haar collega Strumpel doet al voor de vijfde keer mee en pronkt met haar glimmende Ferguson: ,, Het is voor mij puur deze gelegenheid dat ik een tractor bestuur. Bij mij thuis wordt er veel op gereden. Maar ik vind het gewoon leuk om te doen.''

NIEUWE OPZET In tegenstelling met andere jaren heeft de organisatie voor een andere opzet gekozen. Het middaggebeuren is wat opgeofferd. Michel Witkamp is niet ontevreden: ,,We wilden weten hoe dit zou werken en ik mag zeggen dat deze editie geslaagd is. Bovendien hebben we nu twee feestavonden en wordt er voor de kinderen evengoed veel gedaan. De jeugd tot en met twaalf jaar heeft bovendien vrij entree. Vrijdag hadden we ruim duizend man publiek.''

De preses ziet tot zijn genoegen dat de tweede dag al vroeg dat aantal overtroffen wordt. Op het circuit is het een komen en gaan van de meest merkwaardige voertuigen uit alle hoeken van het land. Het publiek wordt vermaakt met veel geronk en pluimen rook. De deelnemers trekken diepe sporen in het gras, dat al snel helemaal verdwenen is. Het 'maanlandschap' wordt regelmatig vlak gemaakt met een wals door Rick van Essen. De jonge Soester vindt dat hij een topbaan heeft. Met veel plezier zit Van Essen in zijn cabine met airco en laat het veld zo strak als een biljartlaken achter. Dat plezier straalt ook af van de gezichten van de vrijwilligers die beseffen dat ze Soest en omstreken weer een fantastisch evenement hebben voorgeschoteld.

** Woensdag meer in de papieren editie van Soester Courant.