• Biertapkampioen Amber Ott: ,,Belangrijk is om het glas snel af te schuimen. -

    Bianca Blokland/KHN

Telefoon roodgloeiend bij biertapkampioen Amber Ott

SOEST De telefoon van Amber Ott maakt sinds vorige week overuren. Felicitaties en interviewverzoeken uit het hele land stromen binnen op het roodgloeiende mobieltje. De landelijke pers staat in de rij om te horen hoe de Soesterse de beste biertapper van Nederland is geworden.

Peter Beijer

De jonge eigenaresse van Zuyver (26) heeft een dag na het NK Biertappen in Amsterdam nog altijd de winnaarsadrenaline in het lijf. De rollercoaster van indrukken houdt voorlopig niet op. Over een uurtje staat een cameraploeg van het SBS-programma Hart van Nederland voor de deur van restaurant Zuyver en in de ochtenduren vroegen presentatoren van Q Music en Radio538 een reactie.

EERSTE VROUW Ott werd vorig jaar tweede en mocht nu op de hoogste trede van het podium staan. Daarmee is zij de eerste vrouw ooit die de prestigieuze titel pakt. De finale, donderdagavond in de RAI, was het sluitstuk van dertig voorrondes in heel Nederland met circa 1600 deelnemers. ,,Het werd tijd", zegt Ott. ,,De afgelopen jaren deden steeds meer vrouwen mee aan de eindstrijd. Bij de laatste tien waren vijf vrouwen. Mooi dat ik nu de eerste vrouw ben die de titel pakt. Ik hoop dat er na mij nog velen zullen volgen."

HOGE EISEN Amber Ott is samen met Kristel Visser eigenaar van Restaurant Zuyver aan de Burgemeester Grothestraat. Het tappen van een goed pilsje is toch meer voorbehouden aan de mannen en vrouwen in de kroeg? ,,Dat was vroeger misschien zo, maar de gasten van een restaurant verwachten ook topkwaliteit wanneer zij een pilsje van de tap bestellen. Wij merken dat gasten beter op de hoogte zijn en dat ze, terecht, hoge eisen stellen."

TECHNIEK Een biertje tappen heeft iedereen wel eens gedaan. Maar alleen maar afschuimen op 'twee vingers' is het tijdens het NK, volgens de kersverse Nederlands kampioen zeker niet. ,,De jury is streng en beoordeelt op het spoelen van glazen, het afschuimen van de tap en de bolling van de kraag boven het glas. Belangrijk is om het glas snel af te schuimen. Daarnaast wordt er ook beoordeeld op gastvrijheid. Dit jaar was het inschenken van alcoholvrij bier uit een flesje in een glas een nieuw onderdeel. Dit vereist een andere techniek dat het inschenken van gewoon bier. In de beslissende onderdelen was ik zenuwachtig en dat is natuurlijk niet goed voor de vaste hand, maar gelukkig kreeg ik de zenuwen goed onder controle."

TOF Kristel Visser is dolblij met het kampioenschap van haar Zuyver-collega. In het najaar van 2019 werd Zuyver door de lokale ondernemerswereld gekozen tot het beste bedrijf van Soest en nu volgt deze individuele prijs. ,,Ze heeft het echt verdiend. Amber heeft zo vaak in de finale gestaan. Het is tof dat ze nu gewonnen heeft!"

AAN HET WERK De beide onderneemsters hebben nog geen plannen om de overwinning in hun restaurant commercieel uit te buiten. Amber: ,,Nog helemaal niet bij stil gestaan. Vanavond zit de tent weer vol en Nederlands kampioen of niet, ik ga gewoon weer aan het werk."