• Stan Uyland (derde van rechts) tussen de mede-genomineerden. Hij werd vrijdag uitgeroepen tot de bruggenbouwer van Soest

    Peter Beijer

Stan Uyland uitgeroepen tot 'Bruggenbouwer van Soest'

SOEST De Soester ondernemer Stan Uyland werd vrijdag in de Oude Kerk uitgeroepen tot bruggenbouwer van Soest. Uyland behoorde tot een groep van acht die de redactie van Vuur, het blad van de Protestantse Kerk Soest, had genomineerd. Jurylid Wim Kievit omschreef de genomineerden als volgt: ,,Inwoners uit Soest die ieder voor zich en op een eigen manier bruggen weten te slaan tussen mensen of tussen groepen mensen."

Peter Beijer

Daar staan ze dan, zeven prominente Soesters in de Oude Kerk. Zij worden beurtelings toegesproken door Wim Kievit. De voorganger van de Wilhelminakerk heeft namens de jury voor elke kandidaat lovende woorden. De niet aanwezige Claudia Looysen, Henk van Wijk, Edith Leerkes, Jan Buijze, Stan Uyland Cees Vos, Monica Falck en Annie Donker verrichten veel goed werk. ,,Acht bevlogen Soesters. Mannen en vrouwen van verschillende leeftijden, met verschillende achtergronden en uiteenlopende levenshoudingen", vertelt Kievit.

Geluk zit in goede relatie met medemensSTEUN VAN PUBLIEK Zoveel mensen met zoveel goede daden. Het is voor de jury moeilijk om daar een winnaar uit te kiezen. ,,Gelukkig hadden wij de steun van het publiek", laat Kievit weten.

Via de website van Geloven in Soest werden 1700 stemmen uitgebracht op de verschillende genomineerden. Dat is een fors aantal vergeleken met vorig jaar toen er duizend stemmen werden uitgebracht.

HISTORIE De genomineerden zijn zo verschillend, maar volgens de jury is er wel een belangrijke overeenkomst, namelijk de passie voor hun medemens. Kievit accentueert het goede werk van de genomineerden en vergelijkt de Soesters niet met de minsten.

Hij noemt historische bruggenbouwers als Mahatma Ghandi, Martin Luther King, Kim Phuc, majoor Alida Bosshardt én Ali Albostan, de Soester bruggenbouwer van 2018.

Via de website van Geloven in Soest werden 1700 stemmen uitgebrachtBETROKKEN Stan Uyland, in het dagelijks leven bouwondernemer van BMU, wordt uitgeroepen tot de bruggenbouwer van Soest. De betrokken Soester is initiatiefnemer van allerlei maatschappelijke en lokale initiatieven zoals GIDSnetwerk en ReconnAct (een maatjesproject voor mensen die werk zoeken). Kievit: ,,Telkens weer weet deze bruggenbouwer de vinger op een gevoelige plek in onze samenleving te leggen en mensen met elkaar te verbinden om het betreffende probleem samen met de betrokkenen op te pakken en op te lossen. De jury en het publiek waren onder de indruk van al die bruggen die Stan samen met de mensen om hem heen in ons dorp weet te bouwen."

VUURPOT De winnaar had zijn uitverkiezing en de bijbehorende prijs, een vuurpot met inscriptie, niet verwacht. ,,Als ik zie wie er om mij heen staan, dan zie ik meer mensen die deze prijs hadden verdiend. Ik vind het een grote eer om bruggenbouwer genoemd te worden. Het geluk zit in de goede relatie met je medemens. Het is goed dat de kerken in Soest en Vuur deze verkiezing organiseren. Laten ze dat tot in de eeuwen der eeuwen blijven doen."