• Beide schrijfsters met hun boek. Valerie Smit (rechts) uit Soesterberg en Pien van de Lest uit Zeist.

    Eempers

Scholieren schrijven samen boek 'Bedrogen'

SOESTERBERG Drie jaar geleden stelden Valerie Smit uit Soesterberg en Pien van de Lest uit Zeist een lijstje op van wat ze graag zouden willen doen. Over in ieder geval één punt op de bucket list waren ze het eens: Valerie en Pien wilden allebei dolgraag een boek schrijven. Twee jaar geleden begonnen ze eraan en nu is het boek uitgekomen met als titel Bedrogen.

Jan van Steendelaar

De twee zestienjarige 5-VWO-ers aan het Jordan Montessori Lyceum in Zeist waren destijds volgens hen de meest wilde ideeën, gewoon lukraak, aan het opschrijven. Op de lijst kwam ook schrijven te staan, wat ze allebei graag doen. Verder dan een hoofdstuk waren ze echter nog nooit gekomen. ,,Je schrijft twee hoofdstukken, dan zit je een beetje dood, ben je inspiratie kwijt, je komt niet verder en dan stopt het."

ELKAAR OPGEPEPT ,,Toen dachten we: het is best leuk als we samen een boek gaan schrijven, want als de één niet verder komt, kan de ander zeggen: dit kun je nog doen en dat kun je erbij halen vertelt Valerie. ,,Zo hebben we elkaar elke keer weer opgepept om door te gaan. We begonnen trouwens met zomaar wat dingetjes opschrijven en toen zijn we met een personagelijst begonnen, want we dachten: we zijn met z'n tweeën, hoe gaan we dat doen? Het allereerste wat we bedacht hadden was: zij schrijft vanuit één personage en ik schrijf vanuit de andere."

BEDROGEN Ze hadden al wel een plot bedacht, maar nog niet alle verwikkelingen en voorvallen die daartoe zouden leiden. Al die gebeurtenissen zijn eigenlijk ontstaan tijdens het schrijven. Het boek heeft als titel Bedrogen, met als ondertitel twee vriendinnen verstrikt in een mysterieus verleden. Over de inhoud willen de vriendinnen liever niets vertellen.

SPANNEND Het boek voor 'young adults' tussen twaalf en zestien jaar is, vinden ze zelf, en een combinatie van boeken van Carry Slee en Mel Wallkis de Vries. ,,Het is wel spannend, thrillerachtig en ook wel een beetje dramatisch, maar niet zo dat er heel heftige moorden in voorkomen. Maar er gebeurt wel veel." Het is wel een typisch meisjesboek, vindt Pien.

HERSCHRIJVEN Ze hebben twee jaar over hun debuutboek gedaan. Het was niet alleen schrijven, maar ook herschrijven en nog eens herschrijven. Docenten Nederlands hebben de twee leerlingen voortdurend gestimuleerd en hebben geholpen met de spelling en de correctie. En ook met het stroomlijnen van de stijl. ,,Want we hebben natuurlijk onze eigen stijl."

Het verschil moest in het boek natuurlijk niet opvallen. Kortom: ,,de school stimuleerde best wel veel", zegt Valerie. In oktober vorig jaar vonden ze dat het verhaal als boek klaar was en stuurden ze het naar uitgeverijen. Boekscout in Soest, een uitgeverij die jonge mensen een kans geeft om zich als schrijver te ontplooien beoordeelde het manuscript positief en dat betekende dat het boek er ook echt zou komen..

REACTIES Ze hebben na het uitkomen van Bedrogen veel reacties gehad van docenten. ,,Ook van leerlingen die zeggen: Oh, je bent pas zestien en nu heb je al een boek geschreven. Ouderen reageren vaak verbaasd en op dezelfde manier als ze weten dat we pas zestien zijn." Door die reacties en het plezier dat ze achteraf in het schrijven hebben gehad al deden ze er dan ook bijna twee jaar over, zijn ze zo enthousiast geraakt (,,we hadden ook nooit gedacht dat het uitgegeven zou worden") dat ze al aan een tweede boek denken, een vervolg op 'Bedrogen'. Het plot hebben ze al.

SIGNEERSESSIE Valerie en Pien hielden zaterdag in Soesterberg een signeersessie. ,,Die was erg geslaagd! Er kwamen veel mensen die erg benieuwd waren naar het boek en we kregen veel leuke reacties. We hebben een stukje voorgelezen. We hebben ook weer veel complimentjes gekregen over dat het zo knap is dat we dit al hebben gedaan op 16-jarige leeftijd."