• Norman Mazel heeft koffieplanten en koffiebonen in de vensterbank. ,,Koffiekeuren gebeurt op een objectieve manier. -

    Peter Beijer

Norman Mazel: specialist koffiefijnproever

SOEST Vraag Norman Mazel iets over koffie en je bent zo een middagje zoet. De Soester is net terug van een, zoals hij het zelf omschrijft, 'intense' week op Sumatra, waar hij de cursus Q Processing Professional heeft gevolgd. Hij behaalde daar de drie hoogste haalbare koffiecertificaten uitgegeven door hét Coffee Quality Institute.

Peter Beijer

In de vensterbank van zijn woning aan de Colenso staan vier etensborden gevuld met koffiebonen geflankeerd door koffieplanten. De koffiebonen zijn relikwieën van zijn reis naar Sumatra. Van jute zakken, waar koffiebonen in zijn vervoerd, zijn meubels en kussens gemaakt. De huiskamer ademt koffie en een regulier 'bakkie troost' krijgt de visite niet aangeboden. Naast de bijzondere cappuccino serveert Mazel een geurig glas Cascara, dit is een thee getrokken uit de schil van een koffiebes. ,,Gemaakt van het rode gedroogde vruchtvlees van de koffiebes. Dorstlessend en vol energie vanwege de cafeïne in de schil van de bes", legt de Soester koffiekenner uit.

Norman Mazel enige Europeaan met drie koffiecertificatenBIBLIOTHEEK In zijn huis heeft Mazel een privébibliotheek met circa vijftig boeken en naslagwerken over koffie. ,,Dat varieert van heel oude tot de nieuwste literatuur over dit prachtige onderwerp. Daarnaast heb ik een flinke collectie espressokopjes. Nee, die heb ik niet uitgestald in huis. Haha, daar was mijn vrouw op voorhand niet blij mee."

GESLAAGD Het avontuur op Sumatra is Norma Mazel prima bevallen. ,,Het was prachtig en machtig en… geslaagd! Ik ben nu de enige Europeaan met de drie hoogste haalbare certificaten die uitgegeven worden door het toonaangevende Coffee Quality Institute. Met de Q Grader Robusta, de Q Arabica Grader en de Q Processing Professional bevind ik mij in een select gezelschap van wereldwijd 29 personen die houder zijn van deze drie certificaten."

De certificaten betekenen dat Mazel, als geoefend proever, capabel is om de kwaliteit van koffie te keuren. ,,Dat gebeurt op een objectieve manier die wereldwijd hetzelfde is. Wij beoordelen op verschillende categorieën zoals smaak, nasmaak, body, zoetheid en proeven hoe de kwaliteit van koffie moet zijn."

KALIBRATIE De behaalde certificaten voor het mogen keuren en beoordelen van koffie zijn drie jaar geldig. Mazel heeft daar ervaring mee. ,,Elke drie jaar moet ik op kalibratie. Het klinkt misschien wat opschepperig, maar ik ben vooral erg trots omdat ik de drie initiële weekcursussen én de verplichte driejaarlijkse herexamens/kalibraties in één keer heb gehaald."

Bij de voetbalclub van mijn zoon drink ik geen koffie. Dat is stroop aangelengd met heet waterSTROOP Is Mazel met al zijn koffiekennis een kritische koffiedrinker? ,,Bij de voetbalclub van mijn zoon drink ik geen koffie. Dat is stroop aangelengd met heet water. Dat vind ik niet lekker. De Senseo komt ook niet in huis. Maar het is niet zo dat ik overal geen koffie meer drink. Ik moet mijn proefcapaciteiten in optima forma houden. Dus ook langs de snelweg haal ik wel eens een bakkie om mijn smaakpalet in stand te houden."

NK PROEVEN De 'koffiekoek' is nog niet op voor de Soester koffiespecialist. ,,In maart doe ik voor de derde keer mee aan het NK Koffieproeven, het zogenaamde 'Dutch Cuptasters Championship', tijdens het Amsterdam Coffee Festival. In 2018 werd ik tweede en vorig jaar kwam ik 14 seconden tekort voor een finaleplek en werd ik vijfde. De winnaar doet mee aan het WK in Polen. De wedstrijden gaan om wie het best én snelst de afwijkend smakende koffie kan proeven in acht setjes van elk drie koffies, waarvan telkens eentje nét even anders is. Een waar fijnproeversspektakel."