• Links de scheidende huisarts Mohazzab en echtgenote Ria, naast hem zijn opvolgster dokter Krabbe en rechts haar collega Sjouk van Beukering.

    Eempers

Eerste file in loopbaan dokter

SOESTERBERG Ingeklemd tussen de A28 en de N237 is het fenomeen file in Soesterberg niet onbekend. Anders is het als het gaat om bijvoorbeeld een receptie zoals woensdagmiddag in de partytent in de praktijktuin van huisarts Alexander Mohazzab aan het Dorpsplein.

Jan van Steendelaar

Normaal in de praktijk is altijd alles netjes geregeld en komen files niet voor, ook al loopt een consult wel eens uit. Maar woensdag was dat anders, en met een bijzondere reden: dokter Mohazzab nam afscheid van zijn patiënten. Tegelijk stelde hij zijn opvolgster voor, huisarts Marije Krabbe.

Dokter Krabbe neemt waar totdat per 1 januari 2020 dokter Mohazzab zijn praktijk aan haar overdraagt. Zij houdt spreekuur in de praktijk aan de Van Angerenstraat 1, samen met haar collega Sjouk van Beukering. Zij heeft intensief meegewerkt aan de reorganisatie binnen de zorg in Soesterberg. Er zal met één computersysteem worden gewerkt. Beide praktijken zullen in de nabije toekomst in een nieuw gebouw worden ondergebracht waardoor een nog nauwere samenwerking mogelijk wordt. Het plan voor een nieuw onderkomen bevindt zich nog in de voorbereidende fase. Als alle vergunningen binnen zijn, zal naar verwachting volgend voorjaar meer bekend zijn over de nieuwe vestiging van de huisartsenpraktijk.

De vele receptiebezoekers waren niet met lege handen gekomen. De tafel kwam snel vol te staan met presentjes. ,,Ik had erbij moeten zetten: geen cadeautjes", reageerde Mohazzab die met zijn echtgenote Ria, jarenlang ook zijn assistente in de praktijk de welgemeende complimenten voor zijn bijdrage aan de gezondheidszorg in Soesterberg in ontvangst nam. Veel bezoekers vonden het moeilijk om afscheid te nemen van de man die zeventien jaar praktijk heeft gehouden in Soesterberg en die veel met zijn patiënten heeft gedeeld, mooie en verdrietige gebeurtenissen. Zij kwamen bij zijn afscheid hun waardering overbrengen voor zijn manier van huisarts zijn: met altijd een luisterend oor, zeer betrokken, toegewijd, deskundig en geduldig. ,,Mijn kinderen vinden het helemaal niet erg als ze naar de dokter moeten omdat ze altijd heel leuk benaderd worden en een dapperheidscadeautje krijgen," zo reageerde een patiënt.

Nu gaan hij en zijn vrouw eerst op vakantie. Aan hun volgende levensfase geven ze een vrije invulling. Hij wil zich in ieder geval richten op complexe huisartsgeneeskunde, en nascholingen aan collega's geven.

Dokter Marije Krabbe is samen met haar assistente Eline, met wie ze al zes jaar samenwerkt, het nieuwe gezicht in Soesterberg. Zij is afkomstig uit Noord-Groningen. Tijdens haar studies geneeskunde en rechten werd haar interesse in de letselschade gewekt. Zij deed voor haar afstuderen onderzoek naar medisch en juridisch oorzaak en gevolg van een whiplash.

Na haar studies kwam ze in Zeist terecht, waar zij met man en drie kinderen inmiddels tien jaar woont. Na enkele betrekkingen in de gezondheidszorg volgde zij haar hart en koos ervoor huisarts te worden. ,,Het laagdrempelige en vaak langdurige contact met patiënten en de band die je in de loop der jaren opbouwt spreken me erg aan."