• Bryan Kuijer in actie als bartender. ,,Mijn cocktail moest heel toegankelijk zijn, maar had ook diepgang. -

    Horeca in Beeld

Bryan Kuyer: Nederlands beste bartender op NK

SOEST Bryan Kuijer (19) werd vorige week tijdens de Bartender en Barista Challenge Licor43 & Coffee verkozen tot de beste bartender van Nederland. Het nationaal kampioenschap levert de jonge Soester deze week een plaats op in de Global Final in Gran Canaria.

Peter Beijer

Hij studeert aan de Hotelschool in Amersfoort en werkt als bartender in het Conservatorium Hotel in Amsterdam. Bij de challenge liet Kuijer zijn talenten zien en wist met zijn eigen gecreëerde likeur de jury te overtuigen. ,,Ik wilde graag de drie kampen vertegenwoordigen: koffie, cocktail en thee, want thee is naar mijn idee wat ondergewaardeerd. Mijn cocktail moest daarom heel toegankelijk zijn, maar had ook diepgang, die ik vooral creëerde door absint toe te voegen. Hierdoor is het interessant voor koffie- en cocktaildrinkers maar ook voor mensen die wat minder bekend zijn met deze dranken."

PRESENTATIE Bartender zijn is volgens Kuijer meer dan alleen een drankje creëren. Het gaat ook om de presentatie. Ondanks zijn jeugdige leeftijd wist Kuijer met zelfvertrouwen een passend verhaal bij zijn creatie uit te dragen.
,,Ik vertelde over een bergwandeling, beginnende op 1.400 meter, waar de thee groeit voor de theelikeur. Vervolgens ging ik door naar de 1.000 meter, waar de koffiebonen vandaan komen voor de cold brew. Daarna eindigde ik bij de koffiebonen op 400 meter die worden gebruikt om de Licor43 Baristo van te maken." Het juryrapport was lovend over de presentatie: ,,In het verhaal zat echt veel diepgang en hij had het goed voorbereid en daar gaat straks in Gran Canaria ook opgelet worden."

ENGELS Samen met collega Laurens Da Costa, die zich kwalificeerde als beste barista, bereidt Bryan Kuijer zich voor op de grote finale die deze week tot en met donderdag gehouden wordt. Vanaf het Spaanse eiland vertelt hij, wachtend bij de bagageband, over zijn verwachtingen: ,,Nerveus ben ik niet echt, maar natuurlijk heb ik wel wat gezonde spanning. Met bartenders uit dertien andere landen strijden Laurens en ik voor de eerste plaats. Wij moeten elkaar aanvullen en als team proberen het beste naar voren te komen. De presentatie wordt in het Engels gedaan, dat is de algemene voertaal. Ja ook de challenge in Amsterdam heb ik in het Engels moeten doen."

KOKSCHOOL De ambitie om bartender te worden kreeg Kuijer op de kokschool. ,,Dan was ik bezig met het bereiden van een gerecht en dan kon ik er geen getuige van zijn hoe de gasten het ervaren hadden. Ik wilde wat anders en zag een documentaire over bartender. Zo is de interesse ontstaan."

KOFFIELAND Door zijn kennis en vanwege het feit dat hij Nederlands beste is mag Kuijer bartender-cursussen geven. Indien hij deze week, samen met Laurens Da Costa, wereldkampioen wordt, is hij hiervoor wereldwijd bevoegd. De talentvolle Soester wil zich blijven verbeteren: ,,Ik ben veel aan het lezen over de ontwikkelingen en kijk vooral naar wat er nog niet gedaan is in koffieland, om zo met originaliteit indruk te maken."