• Grote ravage na de (tweede) brand op volkstuincomplex De Uitwijk. Tussendoor is er volgens een van de leden ook nog een poging tot brandstichting gedaan.

    Eempers

'Mensen zijn bang dat er bewust brand wordt gesticht'

SOEST De twee tuinhuisjes brandden als een fakkel, vorige week op volkstuinencomplex De Uitwijk aan de Molenstraat. Een paar dagen later resteren gesmolten plastic en tientallen verkoolde houten planken. Een penetrante brandgeur hangt nog tussen de 125 tuintjes. De ravage is enorm. De oogst voor dit jaar is voor twee families totaal verloren. 

Peter Beijer

Voorzitter Salih Canoz van De Uitwijk: ,,Deze plek moet mensen ontspanning geven en een veilig gevoel, maar dat is nu helemaal weg. Dit geeft veel onrust. Vorige week is er al een poging tot brandstichting geweest en op 30 juni is er een tuinhuisje afgebrand. Dit is meer dan vandalisme." De politie onderzoekt de zaak, de PvdA heeft vragen gesteld. Canoz is moedeloos van de branden op volkstuinencomplex De Uitwijk. ,,Of we een vermoeden hebben wie er achter zit? Nee."

HEEL BELANGRIJK ,,Voor de mensen is hun volkstuin heel belangrijk. De meeste tuineigenaren wonen op een flat en hebben dus geen tuin. Deze hobby is voor hen heel belangrijk. Het geeft rust en ontspanning en ze komen in de buitenlucht. Door deze branden is er nu heel veel onrust en een gevoel van onveiligheid", zegt Canoz.

ONDERZOEK Hij volgt met interesse het politieonderzoek en wacht de berichtgeving daarover af. Zelf actie ondernemen doet hij niet. ,,Een buurtwacht instellen heeft geen zin, dat veroorzaakt alleen maar meer onrust. Ik verwacht wel dat de politie regelmatig bij De Uitwijk gaat patrouilleren om een volgende brand te voorkomen."

TROOSTELOOS De brand van vorige week dinsdag volgt na een soortgelijk incident op 30 juni. Toen brandde een huisje volledig af. In de media liet een van de leden weten dat vorige week maandag ook al een poging tot brandstichting was gedaan. Een krant werd onder de deur gestopt en aangestoken. De schade viel toen mee, maar dinsdag ging het echt mis. Op de plek waar tot vorige week de tuinhuisjes stonden zijn er nu stinkende resten verkoold hout, verbrande daken en muren en verwoest gereedschap. Het is een troosteloze aanblik; de verschroeide bietjes die samen met de verdroogde stokbonen nooit op het etensbord zullen belanden.

VRAGEN PvdA-gemeenteraadslid Kubulat Gunduz heeft naar aanleiding van de branden namens zijn fractie vragen neergelegd bij het college van burgemeester en wethouders.

MAATREGELEN ,,Wij kregen van de leden van De Uitwijk verontrustende signalen. Deze mensen zijn bang dat er bewust brand gesticht wordt op juist hun volkstuincomplex. Voor deze mensen is hun tuin erg belangrijk. De sociale functie is groot. Mensen uit een dichtbevolkte wijk, zoals het Smitsveen, kunnen elkaar hier ontmoeten en hun hobby uitoefenen. Maar met deze branden wordt een hobbytuin een horrortuin en dat mag niet. Wij hebben daarom aan het college gevraagd welke maatregelen zijn genomen naar aanleiding van de brand in juni en of die maatregelen zijn aangescherpt na het incident van vorige week dinsdag. Indien dat niet is gebeurd, willen wij ook graag de reden daarvan weten. De gemeente heeft een belangrijke taak om de ontstane onrust bij de leden van De Uitwijk weg te nemen."

De gemeente heeft kennis genomen van de vragen van de PvdA-fractie en laat in een reactie weten dat er in de loop van deze week een antwoord komt en dat de branden van zowel 30 juni als 28 augustus in onderzoek zijn bij de politie.