• 'Meditatie en het Zelfgenezend vermogen' is het vijfde boek van Van Velzen.

    Peter Beijer

'Meditatie is een geschenk aan jezelf'

SOEST De Soester Klaas-Jan van Velzen wil met zijn boek 'Meditatie en het Zelfgenezend vermogen' duidelijk maken hoe waardevol meditatie is en hoe je dat op je eigen wijze kunt doen.

Van Velzen is docent spirituele therapie, yogaleraar en ayurvedisch therapeut. Hij studeerde sociale wetenschappen en heeft samen met zijn vrouw Ank Brandsma een praktijk voor Yoga, Ayurveda en Aurareading. Daarnaast is hij docent op Alandi Retreat Site en de Yoga Academie Nederland. 'Meditatie en het Zelfgenezend vermogen' is het vijfde boek van Van Velzen. Eerder verschenen van zijn hand: 'Klankmeditatie', 'Yoga & Chakra's', 'Holistische psychotherapie' en 'Ayurvedische ochtendwandeling'.

HERSTELKRACHT Van Velzen: ,,Elke huisarts weet hoe onvoorstelbaar sterk de natuurlijke herstelkracht van de mens is. Hoeveel klachten gaan niet vanzelf weer over? Yoga en Ayurveda (de Indiase geneeskunst) hebben een duidelijke visie op hoe de natuurlijke intelligentie optimaal tot haar recht kan komen. Meditatie speelt daar al duizenden jaren een fundamentele rol in: de geestelijke beweging in een mens is van grote invloed op de beweging van de levensenergie, op de spijsvertering, de bloeddruk, de ademhaling, het zenuwstelsel. Door het kalmeren van de geest en door te leren luisteren naar jezelf komt de natuurlijke herstelkracht meer tot haar recht."

TUIMELAAR ,,Een belangrijk uitgangspunt in het Indiase denken is dat leven beweging is. Maar iets wat helemaal in evenwicht is, beweegt niet!" Ter verduidelijking geeft de yogadocent een tuimelaar een tik. Na enkele bewegingen komt het stuk speelgoed weer tot stilstand. ,,Dus zolang er leven is, is er sprake van onevenwichtigheid, van een doorgaand proces van zoeken naar harmonie. Door meditatie ontwikkel je gevoel voor harmonie en word je je bewuster van de spanning die in je leeft. Uiteindelijk leidt mediteren tot een zodanige verandering van je verhouding met het bestaan dat de natuurlijke intelligentie van het leven de kans krijgt om zich vrijer te manifesteren."

HULPBRON In essentie is mediteren eenvoudig. Maar door de onvoorstelbare gevoeligheid van de geest en de kracht van vaste overtuigingen, is het in de praktijk toch een weerbarstig proces. Maar als je iets goed begrijpt pas je het vanzelf ook goed toe. Klaas-Jan hoopt dat het boek daarbij een hulpbron kan zijn.

KUNST Toch is meditatie geen kunstje dat je zomaar kunt toepassen. Omdat het hele leven er bij betrokken is en ieder mens op unieke wijze uit evenwicht is, vraagt het voor iedereen iets anders en is het de kunst om je eigen vorm te ontwikkelen. In september start een kennismakingscursus waarin deze kunst beoefend wordt. Ank, aurareader, yogadocent en kunstzinnig therapeut zegt tot slot. ,,Meditatie is een geschenk aan jezelf. Je kunt jezelf geen mooier cadeau geven."

'Meditatie en het Zelfgenezend Vermogen' is te verkrijgen bij de boekhandel voor 22,50 euro. Het boek is ook te bestellen via de website.