• Het team van Stichting Present, met in het midden Marijke de Jongste.

    Stichting Present

Stichting Present: 'Omzien naar elkaar van alle tijden'

SOEST Present Eemland slaat al 12,5 jaar een brug tussen mensen die de handen uit de mouwen willen steken en mensen die daarmee geholpen kunnen worden. Om te vieren dat de organisatie dit al 12,5 jaar doet, is er op 3 februari een bescheiden feestje, met onder anderen de Soester bestsellerauteur en gedragswetenschapper Ben Tiggelaar als spreker.

Astrid van den Hoek

Amersfoort was 12,5 jaar geleden de plek waar Present in de regio Eemland het levenslicht zag. ,,Ina en Harmen van Zwol uit Amersfoort zijn er destijds mee gestart", vertelt Present-coördinator van Soest Marijke de Jongste. ,,Hun drijfveer was echt bevlogenheid, anderen willen helpen. Er waren toen ook al wel hulpvragen uit Soest en Soester vrijwilligers die zich aanboden. Een paar jaar later is ook in Soest een initiatief van start gegaan onder het bestuur van Present Eemland. Dries de Visser en Stan Uyland hebben acht jaar geleden aan de wieg gestaan van Present Soest."

Hoewel het 12,5-jarig jubileum dus eigenlijk alleen Present in Amersfoort betreft, viert de hele regio Eemland mee. Want in diverse plaatsen in de regio zetten vrijwilligers zich in via de stichting, houden kerken samen met Present een Diaconale Doedag en komen bedrijven praktische of sociale klussen uitvoeren bij zorginstellingen, maatschappelijke organisaties of particulieren die hulp nodig hebben.

,,In 2018 waren er in Soest 297 vrijwilligers actief, in Amersfoort waren dat er 1000", vertelt De Jongste. ,,Van 2019 hebben we nog geen cijfers, maar ik verwacht dat de aantallen voor Soest dan wel wat hoger liggen, dus er is wel wat groei te zien." Volgens De Jongste kan dat deels een gevolg zijn van de steeds verdergaande 'participatiemaatschappij', waarin iets doen voor een ander gestimuleerd wordt. ,,Vroeger was er bij organisaties als jeugdzorg wat meer geld, dus konden ze meer zelf. Door allerlei regelgeving en bezuinigingen, is er nu meer hulp van buiten de organisaties nodig om dingen voor elkaar te krijgen. Maar omzien naar elkaar is van alle tijden: mensen die iets voor een ander willen doen, zijn er altijd. Het is vaak meer een kwestie van: hoe vind je ze?"

Present zoekt naar verbindingen in de samenleving. ,,Ben Tiggelaar zal zijn ervaringen van de projecten die hij met een kerkgemeenschap bij Present deed verwerken in zijn verhaal. Herman Zondag van Afas Software zal ingaan op waarom hij zijn medewerkers de mogelijkheid geeft om iets te doen voor hun medemens: wat brengt het Afas, wat brengt het de medewerkers en hoe krijg je iedereen aan boord?"

Voor wie meer wil doen voor mensen die dat nodig hebben en voor bedrijven in Soest e.o., is er maandag 3 februari, aanvang 18.00 uur, een bijeenkomst in Stayokay Soest aan d Bosstraat. Aanmelden via www.present125.nl, toegang gratis.