• Buurtbewoners staan pal voor de esdoorn. Stedin overweegt om de gezonde boom te kappen.

    Jaap van den Broek

Op de barricaden voor een esdoorn

SOEST Jane Bredius kan en wil niet geloven dat de esdoorn die prominent naast haar huis over de Krommeweg uitkijkt binnenkort geveld gaat worden. De kerngezonde boom, die op grond staat van netbeheerder Stedin, veroorzaakt volgens een andere omwonende te veel overlast. De buurt komt in actie.

Peter Beijer

De esdoorn die tegen een transformatorhuisje van Stedin aan de Krommeweg staat is niet geplant, maar veertig à vijftig jaar geleden komen 'aanwaaien'. In die halve eeuw is de boom beeldbepalend geworden voor de rustige Krommeweg in 't Hart.

Een van de bewoners heeft aan grondeigenaar Stedin gevraagd of de boom weg kan. De bladeren zorgen voor overlast en de auto van de buurtbewoner kan niet goed geparkeerd worden omdat de boom in de weg staat. Stedin heeft een kapvergunning aangevraagd. Vervolgens is de buurt in actie gekomen. Jane Bredius is de initiatiefnemer namens 35 huishoudens van de Krommeweg en directe omgeving.

,,Deze boom is een belangrijke nestelplaats voor solitaire bijen en verschillende andere insecten. De boom is bovendien kerngezond", vertelt Bredius. Ter overtuiging toont zij een rapport van de Bomenstichting. Hierin krijgt de esdoorn een goede beoordeling. De boom kan nog minimaal vijftien jaar mee. Bredius: ,,Een gezonde boom met een omtrek van meer dan 80 centimeter komt in principe in aanmerking voor aanmelding in het landelijk register van monumentale bomen. Ik kan mij niet voorstellen dat Stedin een gezonde boom gaat kappen."

Daar denken de twee vertegenwoordigers van Stedin, die donderdag poolshoogte kwamen nemen en het gesprek met vertegenwoordigers van de buurt aangingen, vooralsnog anders over. Jane Bredius: ,,Stedin beweert dat de wortels van de esdoorn voor onveiligheid zorgen. Op onze vraag hoe vaak deze gezonde esdoorn het stroomtransport verstoord heeft, moesten ze het antwoord schuldig blijven. Ze hebben gewoon geen bewijs. Het enige concrete dat ze ons meldden, is dat de boom plat moet."

BRANDBRIEF Tijdens een buurtvergadering, afgelopen zaterdag in Café 't Puntje, is door de buurtbewoners een brandbrief aan de directie van Stedin opgesteld waarin een beroep wordt gedaan op de duurzame en groene reputatie van het bedrijf.

Woordvoerder Koen de Lange van Stedin laat weten dat het lot van de boom nog niet vast ligt: ,,Wij weten dat deze casus gevoelig ligt bij de buurt. Inmiddels hebben wij alle informatie binnen en een besluit over het wel of niet kappen van de boom nemen wij binnen twee weken."