• De huidige situatie in Park Honsbergen. Er komen veel nieuwe speeltoestellen te staan.

    Gemeente Soest
  • Ook de grote speelplek in het centrum van de Boerenstreek wordt deels aangepast.

    Gemeente Soest

Nieuwe speeltoestellen in Klaarwater en Boerenstreek

SOEST Freerun, springen, klimmen, klauteren, draaien en zwieren en zwaaien. Het kan allemaal op de speelplaatsen in Park Boerenstreek en Park Honsbergen. Daar worden nog dit najaar de meeste speeltoestellen allemaal vervangen voor nieuwe elementen.

Johan van Beek

Bij de nieuwe inrichting hebben inwoners van de betreffende wijken een voorname rol gespeeld, stelt de gemeente. Zij mochten kiezen uit verschillende mogelijkheden, qua indeling en type toestellen. Zo kunnen kinderen straks in Klaarwater freerunnen dankzij grote keien die daar worden gelegd en de springpalen die er komen te staan.

KLAARWATER In Honsbergen koos ruim zeventig procent van de deelnemende omwonenden voor de inrichting met onder meer de freerun-voorzieningen. In het ontwerp van Kompan zijn aan de noordzijde van het park een schommel met twee schommelzitjes en een grote nestschommel, een driedelig duikelrek en een wip gesitueerd. De zogenoemde valondergrond wordt hier gras. Deze natuurlijke ondergrond past goed bij de toestellen, menen Kompan en gemeente.

Aan de zuidzijde komt een groot speeltoestel. Dit object bevat een groot aantal speelfuncties zoals glijden, klimmen, klauteren, balanceren, draaien en glijden. Als ondergrond wordt op deze plek gekozen voor valdempend zand. Met vijf bokspringpalen en meerdere zwerfkeien wordt een verbinding gelegd met het huidige klimtoestel op de heuvel. Zo kunnen liefhebbers van freerun zich ook uitleven. De bestaande banken en afvalbakken krijgen een nieuwe plekje.

BOERENSTREEK Voor de speelplek in 't Veenpark on de Boerrenstreek heeft het ontwerp van 'BoerPlay' de meeste voorkeurstemmen gekregen: 44,7 procent. Doordat het tussenpad wordt verwijderd ontstaat er één groot zandcunet. Hierin komt een groot klimtoestel met een rvs-glijbaan, een dubbele schommel en een loungenet. In het zand komen verder een driedelig duikelrek, een vogelnestschommel, een draaimolen van gecoat metaal, een vierpersoons wip en voor de allerkleinsten een veerwip.

In het gazon naast het zand komt een kabelbaan en wordt een trampoline, speciaal voor de openbare ruimte, ingegraven. Door de huidige bankjes met afvalbakken te verplaatsen, is er ook ruim voldoende zitgelegenheid.

PARTICIPATIEPROJECT Inwoners uit de wijk Klaarwater en de Boerenstreek en gebruikers van de speelplekken mochten stemmen welk ontwerp zij het leukst vonden. Direct aanwonenden zijn per brief uitgenodigd en de gebruikers zijn middels een bord in de speeltuin gevraagd om zich op te geven om mee te denken. Voor de zomer ontvingen zij een e-mail van de gemeente met een link naar de online enquête en de ontwerpen. Tot 1 september kon er gestemd worden. Iedereen die heeft gereageerd heeft inmiddels de uitslag per mail ontvangen.

ONTWIKKELING Spelen is, aldus de gemeente, belangrijk voor de ontwikkeling van kinderen. ,,Deze speelplekken worden intensief onderhouden zodat ze veilig zijn en voldoen aan de wettelijke eisen. Soms voldoet regulier onderhoud niet meer en worden speelplekken in zijn geheel opgeknapt. Dit najaar wordt daarom de speelplek in het centrale park in de wijk Boerenstreek en de speelplek in het park achter Honsbergen in de wijk Klaarwater opgeknapt. De meeste speeltoestellen worden in de komende weken al vervangen.