• Kinderen uit Klaarwater hielpen bij het (her)openen van de speelplek in Park Honsbergen.

    Gemeente Soest

Nieuwe inrichting speeltuinen Park Honsbergen en Veenpark

SOEST Wethouder Aukje Treep heeft op 10 en 11 december de speeltuinen 't Veenpark in de Boerenstreek en Speeltuin Park Honsbergen in Klaarwater (opnieuw) geopend. Kinderen uit de wijk hielpen mee bij het doorknippen van een lint.lint te knippen.

Beide speeltuinen waren verouderd en aan vervanging toe. Soms voldoet regulier onderhoud niet meer en worden speelplekken in zijn geheel opgeknapt. Wethouder Aukje Treep:,,Ik ben blij om deze speeltuinen samen met de kinderen te kunnen openen. Ze kunnen nu weer lekker samen buitenspelen in de speeltuinen die ze zelf hebben gekozen. Uiteraard zijn de speeltuinen ook beschikbaar voor kinderen uit de andere wijken!"

VEENPARK In 2004 is 't Veenpark met daarin diverse speelplekken aangelegd. De speeltoestellen in de zandondergrond, waaronder het grote speelschip, waren verouderd en toe aan vervanging. De gemeente heeft de speeltoestellen vervangen door nieuwe speeltoestellen die weer in het zand mogen staan. Doordat het tussenpad is verwijderd, is er nu één groot zandcunet. Hierin is een groot klimtoestel met een rvs-glijbaan, een dubbele schommel en een loungenet geplaatst.

DUIKELREK In het zand zijn ook een driedelig duikelrek, een vogelnestschommel, een draaimolen van gecoat metaal, een 4-persoons wip en voor de allerkleinsten een veerwip geplaatst.

In het gazon staat een kabelbaan en is een kleine trampoline geplaatst, deze is speciaal voor de openbare ruimte, ingegraven. Er is ruime zitgelegenheid voor ouders en verzorgers.

HONSBERGEN In Park Honsbergen, Klaarwater, ligt een grote speelplek voor kinderen tot en met 12 jaar oud. Deze speelplek is tijdens de renovatie van het park in overleg met de wijkbewoners in 2008 aangelegd. Door vuurwerkschade en vandalisme zijn de speeltoestellen en de kunstgrasondergrond beschadigd. De schade was zo omvangrijk dat herstel van de schade niet in verhouding staat met de restwaarde van de speeltoestellen en de ondergrond. De huidige speeltoestellen en de ondergrond zijn daarom vervangen door 'hufterproof speeltoestellen'. Hierdoor is de nieuwe speelplek minder vandalisme gevoelig.

Aan de noordzijde van het park zijn een schommel met twee schommelzitjes en een grote nestschommel, een driedelig duikelrek en een wip geplaatst. Aan de zuidzijde staat nu een groot speeltoestel. Dit speeltoestel bevat een groot aantal speelfuncties zoals glijden, klimmen, klauteren en balanceren. Ook hier is ruime zitgelegenheid voor ouders en verzorgers.

BEWONERS Bij de inrichting hebben de wijkbewoners een rol gespeeld. Ze konden stemmen op hun favoriete ontwerp. Voor beide speelplekken zijn destijds vier verschillende ontwerpen gemaakt. Elk ontwerp paste binnen het beschikbare budget en de randvoorwaarden vanuit het beleid en beheer. Inwoners van Klaarwater en de Boerenstreek hadden bij het stemmen de keuze uit deze vier ontwerpen. De ontwerpen per speelplaats met de meeste voorkeurstemmen zijn uitgevoerd.