• Bart Eigenhuis legt uit: ,,Holland4ALS wordt landelijker en laagdrempelig. -

    Jaap van den Broek

Holland4ALS verplaatst naar Eiland van Maurik

SOEST In 2020 wordt op 21 juni de vijfde editie van Holland4ALS gehouden. De lustrumeditie van het sportevenement wordt in een nieuw jasje gestoken. De tweedaagse estafette van Groningen naar Soest wordt vervangen door een eendaags sportevenement op het Eiland van Maurik in de Betuwe.

Peter Beijer

Deelnemers en organisatoren verzamelden zich vrijdagavond in woonwinkel van Wout Middelman voor de kickoff van de (gewijzigde) opzet van Holland4ALS. Bart Eigenhuis: ,,Dit jaar werd er 405.000 euro opgehaald. Dat is bizar veel. Grote vraag is hoe we dat kunnen verbeteren. Dat kan alleen maar door landelijk te gaan, zodat meer teams meedoen. Daarnaast wordt het deelnemen laagdrempelig. Meedoen kan nu ook individueel."

QUADRATHLON Wat niet verandert zijn de sporten waar de deelnemers zich voor laten sponsoren. Eigenhuis: ,,We gaan fietsen, hardlopen, kanoën en zwemmen. Je vult het sportieve evenement in op de manier die past bij jouw sportieve ervaring en ambities. Je kunt er voor kiezen om alle onderdelen in een halve of hele quadrathlon of één onderdeel waarbij je de rondes één, twee, drie of vier keer aflegt."
De organisatoren leggen de lat hoog: ,,Wij hebben een stip aan de horizon", zegt Eigenhuis. ,,In 2020 willen wij minimaal een half miljoen ophalen. Maar in de jaren daarna gaan wij voor een miljoen!"

FESTIVAL Holland4ALS vindt plaats op het outdoor-eiland Eiland van Maurik in de Betuwe en wordt ingericht als een compleet festival, inclusief foodtrucks, barretjes, entertainment en activiteiten. Het geld is hard nodig. De verworven fondsen worden gebruikt om ALS-patiënten in de hen resterende tijd zolang mogelijk te kunnen laten samenzijn met familie en vrienden. Stichting ZoalsJan verwezenlijkt dat door mensen met ALS aan hulpmiddelen en diensten te helpen. Meer info: https://holland4als.zoalsjan.nl/