• Jeroen van der Meyde

Gemeente Soest sluit zich aan bij 'Eén tegen eenzaamheid'

SOEST Wethouder Liesa van Aalst heeft woensdagmiddag haar handtekening gezet onder het landelijk actieprogramma Eén tegen eenzaamheid van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Dit deed de wethouder tijdens de bijeenkomst 'Nationale en lokale coalities tegen eenzaamheid' in de Ridderzaal in Den Haag. Doel van dit actieprogramma is de trend van eenzaamheid onder ouderen te doorbreken. 

Wethouder van Aalst: ,,Wat een energie komt er los als je verschillende partijen samenbrengt die allemaal aan de slag willen met eenzaamheid. Ook in Soest zijn al veel mensen bezig met het voorkomen en oplossen van eenzaamheid. Wij zijn daarom bezig om een netwerk te vormen met alle partijen die zich inzetten tegen eenzaamheid.''

EENZAAMHEID IN SOEST Meer dan de helft van de mensen ouder dan 75 jaar in Nederland zegt zich eenzaam te voelen. In Soest gaat het om 56% van de 75-plussers. Eenzaamheid kan serieuze gevolgen hebben voor de gezondheid, zowel mentaal als fysiek, wijst onderzoek uit. 

Dat geldt natuurlijk niet alleen voor ouderen, maar ook voor jongeren en volwassenen. Want iedereen kan vroeg of laat met eenzaamheid te maken krijgen.

Het actieprogramma Eén tegen eenzaamheid is 20 maart 2018 gelanceerd door minister Hugo de Jonge van VWS. Sindsdien doen 126 gemeenten en 100 landelijke bedrijven en maatschappelijke organisaties mee. Zij hebben een afspraak gemaakt om actief én gezamenlijk de trend van eenzaamheid te doorbreken.

DOORPAKKEN Minister Hugo de Jonge: ,,Het is fantastisch dat zoveel organisaties en gemeenten zich er samen voor inzetten dat mensen zich minder eenzaam voelen. Met activiteiten en bijzondere samenwerkingen zorgen zij ervoor dat mensen vaker betekenisvol contact hebben. Het is nu aan ons allemaal om door te pakken. Want dé eenzaamheid oplossen, dat kan niemand alleen. Maar iemands eenzaamheid doorbreken, dat kunnen we allemaal.''