• Eempers

Avondvierdaagse maakt pas op de plaats

SOESTERBERG Bijna alle evenementen en bijeenkomsten waren al geschrapt ter voorkoming van verdere verspreiding van het coronavirus en daar is nu de Avondvierdaagse bijgekomen. Het bestuur van de Sticht Gooise Wandelsport Bond (SGWB) verwacht niet dat na de nu geldende termijn tot en met 6 april voor de maatregelen die tot nu zijn getroffen dan ten einde is.

Jan van Steendelaar

Inmiddels zijn de plaatselijke comités begonnen met de voorbereidingen voor de organisatie van het jaarlijkse wandelevenement. De in 1934 opgerichte SGWB is van mening dat ook de bond zijn verantwoordelijkheid ten opzichte van vrijwilligers, deelnemers, publiek en ook de zwakkeren in de samenleving moet nemen. Daarom heeft de bond in samenspraak met het crisisteam besloten alle SGWB-Avondvierdaagsetochten dit jaar te annuleren.

Voor Soesterberg betekent het dat de 66e editie van het wandelevenement niet doorgaat. Volgens Marian Marijnen van het organiserende Plaatselijk Comité is het een heel logisch besluit. ,,Ik denk dat we dat met z'n allen moeten respecteren, want het is natuurlijk niet de bedoeling dat we mensen in gevaar gaan brengen. Het moet wel een feestje blijven. Ik denk dat het een goed besluit is om te zeggen: we maken pas op de plaats en volgend jaar weer verder."

Het Plaatselijke Comité Soesterberg was achter de schermen al bezig met de voorbereidingen. De data waren overal al bekend gemaakt, inschrijving- en startplaats bij 't Vliegdorp was al besproken. ,,Dat gaat dus niet door. Maar dat is allemaal kosteloos, dus dat is positief, net als het feit dat we de vergunning nog niet hadden aangevraagd, waar wel kosten aan verbonden zouden zijn geweest."

Voor zover Marian Marijnen weet is het niet eerder voorgekomen dat de complete Avondvierdaagse is afgelast. Wel is het een paar keer gebeurd dat door slechte weersomstandigheden een avond werd geschrapt en dat routes moesten worden ingekort. ,,Ik denk dat het een goede zaak is dat de tocht nu helemaal afgelast is," zegt ze. Op sociale en in andere media is het bericht van de afgelasting bekend gemaakt. Verder wil het Plaatselijk Comité nog apart de scholen informeren, de grootste 'leveranciers' van deelnemers.

Label:

Coronavirus