• Alles in het leven van Jan en Gina Sepp ademt dans. Na bijna een kwart eeuw stoppen ze met hun Danscentrum, een begrip in Soest.

    Jaap van den Broek
  • Op het perceel van Sepp aan de Weegbreestraat is een appartementencomplex gepland.

    Jaap van den Broek

Afscheidsfeest danscoryfeeën Jan en Gina Sepp

SOEST In 1996 gingen ze van start met Danscentrum Sepp aan de Weegbreestraat. De dansschool met partycentrum groeide uit tot een begrip. Net als Jan (72) en Gina (71) Sepp zelf. Ze nemen op 14 december afscheid. Op de plek van de dansschool staan appartementen gepland.

Astrid van den Hoek

Jan en Gina Sepp zijn zo'n beetje de hele wereld over geweest. Als danspaar (naast vele NK-titels wonnen ze als eerste Nederlanders zelfs een WK-titel bij de amateurs), dansdocenten, bestuursleden van diverse dansorganisaties en als juryleden bij danswedstrijden, dansoptredens tijdens de Soest-Soest uitwisseling. Kortom: zo'n beetje alles in het leven van Jan en Gina ademt dans. En activiteit: stilzitten kunnen ze eigenlijk niet. Zo waren ze laatst nog in Bonn, voor wedstrijden rolstoeldansen. Het lijkt dan ook een beetje onwerkelijk dat er op 14 december een afscheidsfeest op de planning staat vanwege hun 'pensioen'.

Pensioen blijkt ook een groot woord. ,,Ik wil graag nog verder met de lessen rolstoeldansen en Jan nog met de damesgroep van het countrydansen. Alleen zal dat straks niet meer in dit danscentrum zijn, want het pand en de grond zijn verkocht, maar moeten we kijken of we een ruimte kunnen huren", zegt Gina. ,,Geraniums kopen kan altijd nog", grapt Jan. ,,We willen in principe de veertiende alles afsluiten, maar een aantal groepen maken het seizoen nog even af. Die afspraken met de leerlingen willen we gewoon nog nakomen. En het is nog wachten op de omgevingsvergunning, dus de deur kan hier nog wel even open blijven."

ONTSPANNEN Op dit moment zijn er nog een paar groepen. ,,Tot drie jaar geleden waren we nog zeven dagen in de week bezig. Dat was wel zwaar. Op de vloer hadden we nergens last van, maar pas als we op de bank zaten, dachten we pffff." Hoe ze dat al die jaren vol hebben gehouden? Jan: ,,Aan een paar uurtjes ontspannen hebben we genoeg. Even een filmpje kijken, even zitten. Maar het komt vooral doordat we het lesgeven zo ontzettend leuk vinden. Nog steeds. We willen eigenlijk ook niet stoppen, maar we gaan het toch doen. We worden nou eenmaal wat ouder, al voelen we ons nog helemaal fit. Het is tijd voor een ander leven."

BETROKKEN Vervelen zullen ze zich niet, met onder anderen de kleinkinderen, golf en de Stichting Danssport Soest die zich inzet voor het faciliteren van valide en invalide sporters (onder andere organisator van de Grote Prijs van Soest). Hun maatschappelijke betrokkenheid bij Soest en de danssport in Soest is altijd groot geweest, vanaf het moment dat ze in 1995 de sleutels van toenmalig danscentrum Slingerland in handen kregen.

ROLSTOELDANSEN Naast allerlei dansdemonstraties in verzorgingstehuizen en bij evenementen als de Ambachtenmarkt, heeft het rolstoeldansen een speciaal plekje in hun hart. ,,Als je iets kan doen voor een ander, moet je het ook doen, toch?", meent Gina. ,,We hadden ergens een wedstrijd rolstoeldansen gezien en dachten: dat kan veel beter. De zaal was koud, het zag er niet leuk aangekleed uit. Nee, er moest echt meer aandacht komen voor deze tak van sport, vonden wij. Toen hebben we het NK rolstoeldansen twee keer naar Soest gehaald en georganiseerd in de sporthal. Dat zien we echt als een hoogtepunt."

HUISKAMER Naast aandacht, is een belangrijk onderdeel van de werkwijze van Jan en Gina 'een stukje gezelligheid'. Gina: ,,Het huiskamergevoel, noemt Jan dat. Na afloop van de les met elkaar een drankje doen en voorafgaand aan een nieuw seizoen met de groep uit eten. Dat soort dingen hebben we altijd heel belangrijk gevonden, om een band te krijgen met onze leerlingen. Bij sommigen ga je echt met alle levensfases mee: ze ontmoeten elkaar op les, je ziet ze trouwen, kinderen krijgen. Dat is heel bijzonder."

VOETSPOREN Hun eigen kinderen, hoewel ze beiden veel gedanst hebben, wilden niet in de voetsporen treden van hun ouders. ,,Zij hebben een heel ander leven. En dat is goed zo. In deze tijd is het ook heel lastig denk ik, om een eigen dansschool te hebben met alles dat daarbij komt kijken", zegt Gina. ,,Ik heb zelf eerst nog een bouwbedrijf gehad", vult Jan aan. ,,Pas toen dit goed liep, ben ik daarmee gestopt. En het voordeel van het partycentrum, dat er bij Slingerland ook al was, is dat we niet van één ding afhankelijk waren."

VOLDOENING Die twee ondernemingen tegelijk, maakte het ook pittig, meent Gina. ,,We werden in het diepe gegooid. Ik houd van koken, maar soms kregen we zulke grote partijen, daar lag ik dan wakker van. Maar ik vond het ook heel leuk, het gaf voldoening. En we hebben met zulke leuke mensen om ons heen gewerkt, hè Jan?" Haar man knikt.

EMOTIONEEL Al die herinneringen zullen 14 december ongetwijfeld weer boven komen. ,,Het zal leuk worden, maar ook emotioneel zijn", voorspelt Gina. ,,Daar moeten we maar doorheen. Ik denk dat het goed is om bewust afscheid te nemen. Het was zwaar, maar we hebben genoten!"

AFSCHEIDSFEEST Oud-leerlingen, leerlingen en andere belangstellenden zijn op 14 december om 20.30 uur welkom bij Danscentrum Sepp, Weegbreestraat 205, voor het afscheidsfeest van Jan en Gina Sepp.