• Casper, Emma Robin en Julie (v.l.n.r.) besteedden aandacht aan kinderen die in mijnen werken.

    Christine Schut

Lyceum richt aandacht op rampen

BAARN De leerlingen van 4 vwo van Het Baarnsch Lyceum hebben een project over stille rampen gevolgd. ,,We moesten in groepjes werken, mijn groepje heeft gekozen voor kindmijnwerkers", legt Casper van Leent (15) uit Soest uit. De vijf verschillende onderwerpen zijn door de school aangedragen.

Christine Schut

,,We hebben filmpjes gezien over kindmijnwerkers, dat vonden we best heftig. Het ging over een jongen die 24 uur per dag in een krakkemikkige mijnschacht van vijftig centimeter hoogte moest werken. Daarbij komen ook giftige stoffen vrij. Zijn droom was dat hij piloot wilde worden. Elke keer als hij buiten kwam om gedolven kobalt of goud weg te brengen, zag hij een vliegtuig overvliegen en dacht hij daaraan."

Samen met Emma van der Meulen uit Soest en Julie Montijn en Robin van Leerdam uit Baarn, heeft hij een plan gemaakt om deze stille ramp onder de aandacht te brengen. ,,Het gaat om kinderen tussen de 7 en 12 jaar. Die moeten in de mijnen werken, anders is er geen eten. We hebben nagedacht wat we zelf kunnen doen aan hun situatie. We moeten hier kijken welke en hoeveel spullen we kopen. Één auto of telefoon minder scheelt veel grondstoffen die in de mijnen in Afrika en Azië worden gewonnen. Mensen kunnen geld doneren aan een goed doel. Die kunnen dan een gezin ondersteunen waardoor de kinderen naar school kunnen." Julie heeft een striptekening gemaakt. Daarop is een jongen te zien die in een krappe mijn werkt. In de lichtstraal van zijn lamp ziet hij de luxe producten waarin de grondstoffen die hij delft worden verwerkt. ,,Ongeveer de helft van de mensen die we spraken, wist er niet zoveel van. De meeste mensen waren wel geïnteresseerd. Dus dat was fijn."