• Archief BDUmedia

Luierinzameling Soest start 1 november

SOEST Ouders van jonge kinderen kunnen vanaf 1 november luiers scheiden van het restafval. De gemeente Soest start met zes kinderdagverblijven en de twee recyclingstations als inzamelpunt voor luiers.

De kinderdagverblijven K'nijntje de Dobbelsteen, KDV IKC de Binnentuin, KDV K'nijntje, Het Speeldorp Soest, KDV & BSO De Boerderij en KDV De Kinderruimte doen mee als inzamelpunt. Inwoners kunnen luiers ook inleveren op het recyclingstation De Schans in Soest en De Seysterberg in Huis ter Heide (voor inwoners van Soesterberg). Mogelijk komen er nog meer inzamelpunten bij. Stichting Bink met twaalf kinderdagverblijven in de gemeente Soest beraadt zich nog over deelname.

VERWERKING ARN in Weurt verwerkt de ingezamelde luiers. ARN past een veilige methode toe die milieuwinst oplevert. Met stoom verhitten ze de luiers samen met rioolslib tot een temperatuur van boven de 250 °C. Dit gebeurt onder een druk van 40 bar en duurt minimaal tien minuten. Dat doodt iedere bacterie of virus. De verwerkingsmethode van ARN breekt ook medicijnresten af, blijkt uit een onderzoek van de Radboud Universiteit en het RIVM.

BESPARING De verwerkingsinstallatie van ARN staat op het terrein van een afvalverbrandingsinstallatie. De stoom en warmte die nodig zijn voor de verwerking van de luiers komen ter plekke vrij. Bovendien wordt bij het afkoelen de stoom voor een deel opnieuw gebruikt. Verder komt er biogas vrij bij het verhitten van de luiers met rioolslib. Per saldo levert dit een CO2-besparing op.

BIJDRAGE De recycling van rioolslib en luiers levert op een veilige manier maar liefst vier 'producten' op: biogas voor groene stroom, biomassa voor groene stroom, kunstmest en plastics. „Door luiers te scheiden van het restafval dragen inwoners dus niet alleen bij een minder stank uit de kliko, maar wordt ook een flinke bijdrage geleverd aan een beter milieu", aldus de gemeente Soest.