• NMM

'Legerpaarden' twee dagen centraal

SOESTERBERG Ieder jaar heeft het Nationaal Militair Museum een groot publiekevenement op het programma staan. Vorig jaar was er een spectaculaire tankshow in de Arena bij het museum, dit jaar is, mede in het kader van het thema 'Genghis Khan, wereldveroveraar te paard' gekozen voor een grote paardenshow. Deze wordt gehouden op zaterdag 19 en zondag 20 augustus.

Tijdens het historische paardenspektakel ontdekken bezoekers de rol van het paard binnen de krijgsmachten van vroeger en nu.

Naast de show 'Te paard!' in de buitenarena zijn er demonstraties en activiteiten, waaronder een obstakelproef, bereden wapenvaardigheid en polo. Verder zijn er onder meer geharnaste ridders op zware strijdrossen, Bataafse ruiters op kleine, wendbare paardjes en Mongoolse boogschutters. Ook is er een optreden van het trompetterkorps Mansour uit Arnhem. Het luistert het evenement op in herautenkostuum.

Verder wordt aandacht besteed aan de verschillende paardenrassen.

STRIJDMIDDEL De show 'Te paard!' herinnert vooral aan het leger in de eeuwen voor de Eerste Wereldoorlog en nog enkele decennia daarna. Toen was het paard een belangrijk strijdmiddel, zowel voor de gewapende troepen als voor het vervoer. De militaire eenheid die gebruik maakte van paarden, heette de cavalerie. Die naam bestaat nog steeds, maar het begrip cavalerie staat binnen de krijgsmacht tegenwoordig voor eenheden met gepantserde voertuigen. Paarden in het leger zijn halverwege de negentiende eeuw afgeschaft en vervangen door gepantserde voertuigen. Bij een grote militaire oefening op De Stompert in Soesterberg in september 1925 kondigde de opperbevelhebber al aan 'dat de paarden in het leger langzamerhand zullen verdwijnen.' Er zijn overigens nog wel paarden in het leger, bijvoorbeeld bij de rijdende artillerie, beter bekend als de Gele Rijders, die in hoofdzaak ceremoniële gebeurtenissen opluistert. Ook mariniers gebruiken nog paarden, bijvoorbeeld bij acties in moeilijk begaanbaar gebied. Daarvoor moeten ze eerst leren omgaan met de dieren en deze verzorgen en beladen met bijvoorbeeld ruim honderd kilo munitie en voedsel voor onderweg, zowel voor mens als dier. Het inzetten van paarden betekent een ontlasting voor de militairen en met paarden kunnen ze langer door moeilijk terrein trekken. De mariniers leveren ook een bijdrage aan 'Te paard!'

HOOGTEPUNT Verspreid over het evenemententerrein zijn er verschillende activiteiten voor jong en oud zoals een ponyslalom, een markt, en 'pimp my pony'. De bezoekers kunnen de paarden ook van dichtbij bekijken. Maar het hoogtepunt van het evenement is de show in de buitenarena van het NMM. Er zijn op beide dagen shows om 10:30 uur en om 14:00 uur.

Tot en met 3 september is het museum ook op maandag geopend. Er is dan van alles te doen, zoals een survival bootcamp, paardrijden, boogschieten, tank rijden en zelf besturen.