• Blik op het horecaplein, net als het podium en veel kramen, ingericht op gildeterrein De Blaak aan de Ferdinand Huycklaan.

    Jaap van den Broek

Landelijke allure Oude Ambachtenmarkt

SOEST Soest had niet veel aantrekkingskracht op toeristen en dagjesmensen. Die conclusie trokken de lokale VVV en het gemeentebestuur halverwege de jaren zeventig van de vorige eeuw. Een Oude Ambachtenmarkt in 1976 moest het dorp maar eens op de kaart gaan zetten.

Inmiddels slenteren elk jaar tienduizenden mensen op Hemelvaartsdag door de Kerkebuurt. Wijlen Ben J. van Os, oud-gemeentevoorlichter en mede-oprichter van de markt, noemde ooit eens een aantal van veertigduizend bezoekers.

LANDELIJKE ALLURE De markt in de eeuwenoude dorpskern van Soest is uitgegroeid tot een evenement van landelijke allure die op veel agenda's ruim van te voren wordt ingevuld. Wat dat betreft hebben de initiatiefnemers van weleer een goede zet gedaan. De bekendheid van Soest is aanzienlijk toegenomen sinds de Oude Ambachtenmarkt zich ontwikkelde tot wat het nu is.

SCHARENSLIJPER Weer of geen weer, veel nieuws onder de zon biedt de markt in de historische buurt niet. Nieuwe oude ambachten bestaan immers niet en dus zijn het de touwslager, de palingroker, de scharenslijper, de koperslager en hun ambachtelijke collega's die meer dan honderd kramen zullen bemannen.

Mensen die zelf wat willen maken, kunnen halt houden bij de King Arthur Groep. Daar kunnen ze een kaars maken. Wie liever anderen aan het werk ziet (en hoort) kan zich vermaken bij een van de standwerkers die hun waar met een demonstratie en gloedvol betoog aanprijzen.

KRUIDENIERSWINKEL Een ouderwetse kruidenierswinkel, de mosterdmaker, maar ook de pindabrander en de sigarenmaker hebben een plek gereserveerd in een van de smalle straatjes achter de Oude Kerk of op De Blaak, het gildeterrein aan de Ferdinand Huycklaan. Daar is ook het horecaplein ingericht en is het podium te vinden waar onder meer verschillende koren en korpsen zullen optreden.

GOEDE DOELEN Ook organisaties die een goed doel dienen zijn van de partij. Stichting De Regenboogboom hoopt dat veel bezoekers een stukje stof komen afggeven, zodat daar Droomdekentjes van kunnen worden gemaakt voor kinderen die het om welke reden dan ook moeilijk hebben. KIKA is present, net als onder meer de Dierenambulance Soest, de Historische Vereniging Soest/Soesterberg en het Leger des Heils met een Workcenter.

KINDEREN Voor kinderen is er ook van alles te doen. Van dieren knuffelen tot ponyrijden, van de draaimolen tot diverse spelen en natuurlijk de poppenkastvoorstellingen en figuren van ballonnen van Clown Benno (zie ook het interview elders in de krant). Clown Benno kiest weer positie op het particuliere terrein tegenover De Blaak. Daar treedt ook de Soester Boerendansgroep weer op, staat verderop het draaiorgel en zo lopen of slenteren de dagjesmensen, toeristen en 'locals' weer vrolijk verder naar de volgende kramen.

Precies zoals bedenkers het ruim veertig jaar geleden hadden bedacht. Sinds 1976 is de Oude Ambachtenmarkt maar twee keer niet doorgegaan. Eenmaal vanwege de Vogelgriep, een andere keer (2009) omdat er achter de schermen nogal wat 'gedoe' was.