• Gerard Wielenga Bluedrop

Kunstenaars doen inspiratie op voor PaltzBiennale 2020

SOEST Tijdens een besloten weekeinde 'tussen de bomen' hebben kunstenaars inspiratie opgedaan voor de PaltzBiënnale 2020 die in het pinksterweekeinde van start gaat. Acht kunstenaars, komend uit heel Nederland, bespraken hun creatieve plannen waarmee zij de derde editie van de PaltzBiënnale tot een mooi evenement hopen te maken.

De PaltzBiënnale, die sinds 2016 om de twee jaar wordt georganiseerd op een normaliter voor publiek afgesloten deel van de Paltz, is een sterk groeiend kunstevenement. Kunstenares Karin van Pinxteren: ,,De PaltzBiennale heeft snel naam gemaakt. Ik was dan ook enorm vereerd dat ik voor deze editie ben gevraagd." Nationale cultuurfondsen zoals het Mondriaan Fonds en Prins Bernhard Cultuurfonds zagen de groeiende kwaliteit en zegden steun toe. Initiatiefnemer Meria Bakker: ,,Zo kunnen we de kunstenaars ook de financiële waardering geven die hen toekomt."

UITDAGEN De deelnemende kunstenaars lieten zich twee dagen lang onder leiding van de bekende kunstcriticus Lucette Terborg inspireren en uitdagen om met een 'reactie' te komen. Het thema van de komende editie is 'In Between Trees'.

Kevin Bauer refereert in zijn concept ontwerp aan de putdeksels van de heer Raatjes, de oorspronkelijke eigenaar van het Herdershuis, en Ronald van der Meijs, Sema Bekirovic en Wim Schermer focussen op wat er tussen de bomen plaatsvindt. Het onderscheid tussen nep en echt op de locatie rondom het Herdershuis blijft ook voor deze kunstenaars een inspirerend gegeven.

Het hele proces van idee tot de uiteindelijke kunstinstallaties kan de komende maanden deels gevolgd worden op de website van de PaltzBiënnale: paltzbiennale.nl. Zo is nu al te zien dat Sema Bekirovic overweegt om samen te gaan werken met dieren van de Paltz en dat Caz Egelie samen met danser Silver Huber bewegingen onderzoekt die wellicht gaan leiden tot een performance. De PaltzBiënnale gaat open op eerste pinksterdag en zal in juni ieder weekend te bezoeken zijn.