• Evelien Kremer, Karen van der Kolk en Tessa Gaakeer van Fotoclub Amersfoort werpen een blik op Soest. Te zien in Artishock.

    Evelien Kremer

De 'visie' op Soest van onze buren

SOEST Het nieuwe seizoen begint Artishock met onder andere een expositie van Fotoclub Keistad. De feestelijke opening is op zaterdag 7 september, om 20.00 uur. Op uitnodiging van Galerij Artishock hebben de fotografen de uitdaging aangenomen om op zoek te gaan naar het hart van Soest. Een uitdaging, want Soest is een langgerekt lintdorp en bijna alle leden wonen buiten Soest.

,,Wij hebben ook nog maar één voorbeeld gezien. Op die foto staat een hert, het staat in onze besloten Facebookgroep. Het is geen eis, maar ik verwacht wel dat de meeste foto's landschappelijk zijn. Waar denk je aan als je door Soest rijdt, van Amersfoort naar Baarn, of andersom?" Aan het woord is Evelien Kremer of Karen van der Kolk of Tessa Gaakeer. Of alle drie tegelijk. Samen hebben zij in april 2018 Fotoclub Keistad opgericht.

,,We hadden al eens eerder nagedacht over exposities. Toen kwam het idee van Artishock. Zij waren geïnteresseerd in een visie van de buren op Soest. We hebben die mail voorgelezen in de groep, met een gedicht van Palescue waarin al veel plekken worden genoemd. Ondanks de vakantietijd nemen ongeveer veertien fotografen deel aan de expositie. Met ongeveer twee foto's per persoon verwachten we 24 foto's op te hangen."

,,We hebben wel wat regels afgesproken. Zo moet de foto recent zijn en mag er niet te veel bewerkt worden. Het moet realistisch blijven, dus geen olifant in de Soester Duinen shoppen. Ook worden alle afbeeldingen op dezelfde manier afgedrukt, en op een vast formaat, van 60 bij 90 centimeter."

,,We hebben alle drie de jaaropleiding bij Fotoschool Keistad gedaan. Dat is geen eis voor leden, maar zo kennen wij elkaar. Dan heb je elke drie weken een dag school waarvoor je een thema moet voorbereiden. Daarna dreigde het zwarte gat. We zochten een leuke fotoclub als alternatief, om de routine vast te houden. Uiteindelijk zijn we zelf een fotoclub gestart. We zijn nu de jongste fotoclub van de regio met een vaste groep van ongeveer 25 mensen. Ook leuk is dat de verdeling man-vrouw vrijwel gelijk is."

,,De leden van de fotoclub zijn allemaal gepassioneerde amateurfotografen. De meesten hebben wel enige opleiding gehad. Binnen de fotoclub zijn de expertises verschillend: de een is technisch heel goed, de ander kan heel goed bewerken, weer anderen leggen de meest waanzinnige situaties vast of zijn juist heel creatief. Naast de techniek, moet je het licht kunnen lezen, gevoel hebben voor lichtval, compositie en voor situaties. Tijdens onze bijeenkomsten en in de Facebookgroep bespreken we elkaars foto's. Met die feedback kan je echt hele gave foto's maken.'

Meer info: www.fotoclubkeistad.nl. en info@fotoclubkeistad.nl.
Zaterdag 7 september, 19.30 uur, Artishock, Steenhoffstraat 46a, Expositie Fotoclub Keistad: Op zoek naar het hart van Soest. Opening 20.00 uur, daarna JazzClub, met het Kai von Rosenberg trio. Vrije toegang. Atishock, Steenhoffstraat 46a.

De expositie is te zien tijdens activiteiten van Artishock tot 27 september. Daarnaast is Artishock open op woensdag en vrijdag van 10.00 tot 12.00 uur, en maandag en woensdag van 19.15 tot 20.15 uur. Verder in overleg: 06 25586354.