Creatieve start van PaltzBiennale 2020

SOEST Met een besloten Kunstenaarsweekend 'tussen de bomen' werd afgelopen weekend een creatieve start gemaakt voor de komende PaltzBiënnale.

Acht kunstenaars, komend uit heel Nederland, bespraken hun creatieve plannen waarmee zij de derde editie van de PaltzBiënnale tot een mooi evenement hopen te maken. De PaltzBiënnale, dat sinds 2016 om de twee jaar wordt georganiseerd op een stuk van de Paltz dat normaal gesproken gesloten is voor publiek, is een sterk groeiend kunstevenement. Kunstenares Karin van Pinxteren: ,,De PaltzBiennale heeft snel naam gemaakt. Ik was dan ook enorm vereerd dat ik voor deze editie ben gevraagd."  Nationale cultuurfondsen zoals het Mondriaan Fonds en Prins Bernhard Cultuurfonds zagen de groeiende kwaliteit en zegden steun toe. Initiatiefnemer Meria Bakker: ,,Zo kunnen we de kunstenaars ook de financiële waardering geven die hen toekomt."

TUSSEN DE BOMEN Acht kunstenaars lieten zich twee dagen lang onder leiding van de bekende kunstcriticus Lucette Terborg inspireren en uitdagen om met een 'reactie' te komen. Het thema van de komende editie is 'In Between Trees'. Kevin Bauer refereert in zijn concept ontwerp aan de putdeksels van Dhr. Raatjes de oorspronkelijke eigenaar van het Herdershuis en Ronald van der Meijs, Sema Bekirovic en Wim Schermer focussen op wat er tussen de bomen plaatsvindt. Het onderscheid tussen nep en echt op de locatie rondom het Herdershuis blijft ook voor deze kunstenaars een inspirerend gegeven.

CREATIEF PROCES TE VOLGEN Het hele proces van idee tot de uiteindelijke kunstinstallaties kan de komende maanden deels gevolgd worden op de afgelopen weekend eveneens gelanceerde website van de PaltzBiënnale: paltzbiennale.nl. Zo is nu al te zien dat Sema Bekirovic overweegt om samen te gaan werken met dieren van de Paltz en dat Caz Egelie samen met danser Silver Huber bewegingen onderzoekt die wellicht gaan leiden tot een performance. De PaltzBiënnale gaat open op eerste pinksterdag en zal in de maand juni ieder weekend te bezoeken zijn.