• Jaap van den Broek

Kopstukken, stropdassen en Soester natuur in Museum Soest

SOEST Hoog bezoek in Museum Soest. Verschillende (oud)staatshoofden verblijven een poosje aan de Steenhoffstraat 46a. Ze zijn voor iedere bezoeker van het museum toegankelijk, want ze zijn zien op portretten die Patrick van Emst van hen maakte.

De Soester fotograaf staat garant voor een van de twee wisseltentoonstellingen die momenteel bekeken kunnen worden. De exposities werden vrijdag geopend en zijn sinds zaterdag (en tot in mei) te bezichtigen tijdens de openingsuren (voor groepen ook op afspraak). Onder de titel 'Door de ogen van...' komt het publiek oog in oog met kopstukken uit de internationale politiek, zoals onder anderen Obama, Trump en Poetin.

Behalve foto's van Patrick van Emst zijn in het St. Joseph gebouw aan de Steenhoffstraat ook kunstwerken van Cor van de Geest verzameld. Deze Soester leeft zich al jaren uit met stropdassen, waarvan hij abstracte, figuratieve en expressionistische creaties heeft gemaakt. Van de Geest maakt van de dassen ook poppetjes die hij vervolgens weer in schilderijen verwerkt.

NATUUR In Museum Soest is sinds vorige week ook nieuwe permanente tentoonstelling ingericht. Die gaat over de Soester natuur. Voor dit onderwerp was voorheen op de zolder van het museum een klein hoekje gereserveerd en was de aandacht voornamelijk gericht op de veldbioloog Rinke Tolman.

PLAN VAN AANPAK ,,Hier moest verandering in komen", zegt Cees Vos van het museum. ,,We hebben een plan van aanpak geschreven en een begroting opgesteld. Uit diverse hoeken werden de benodigde euro's ter beschikking gesteld om een natuurafdeling in het museum te realiseren."

PROJECT Voor een dergelijk project moesten de euro's echt van buitenaf komen. Dit project werd uiteindelijk financieel mogelijk gemaakt door Smurfit Kappa MNL Golfkarton, Rotary club Soest-Baarn, Rabobank Amersfoort Eemland, gemeente Soest en twee vrijwilligers van Museum Soest."

LUISTEREN Het museum wilde met deze nieuwe afdeling bereiken dat bezoekers konden kijken, lezen en luisteren. Dus moesten er naast hout, verf, spijkers, schroeven, vloerbedekking (kunstgras) en glasplaten, professionele materialen zoals audiosystemen en LED/LCD schermen aangeschaft worden. Dat lukte allemaal en mede dankzij de vrijgevigheid van organisaties en individuen kon een gevarieerde tentoonstelling worden ingericht.

,,Het is een ruime educatieve afdeling geworden", stelt Vos vast. ,,Aan de hand van vele foto's, teksten en luisterverhalen over de Eem, de Soester Eng en de Stompert een goed beeld gegeven wordt over de natuur van Soest en Soesterberg. Uiteraard is de historie van diverse gebieden niet vergeten in de presentaties."

LEESTAFEL Op de afdeling is ook een leestafel gesitueerd waar veel informatie te vinden is over de natuur zoals die in Soest voorkomt Voor de jeugd heeft het museum 37 zogenoemde zoekkaarten aangeschaft over o.a. vogels, planten, paddenstoelen en zoogdieren. ,,Onze jeugdige biologen kunnen hun hart ophalen. Rinke Tolman hebben we uiteraard niet vergeten. Hij kijkt uit over onze nieuwe afdeling", aldus Vos.

Museum Soest is geopend op zaterdag- en zondagmiddag en voor groepen op afspraak daarbuiten toegankelijk.