• Jaap van den Broek
  • Jaap van den Broek
  • Jaap van den Broek
  • Melissa Hofland
  • Melissa Hofland
  • Melissa Hofland
  • Melissa Hofland
  • Melissa Hofland

Koningspaar brengt bezoek aan Soest (update)

SOEST De perkjes waren aangeharkt, de paarden opgepoetst en de straatjes aangeveegd. Op boerderij Het Gagelgat aan de Birkstraat 107 werden koning Willem-Alexander en koningin Maxima vandaag warm welkom geheten door vertegenwoordigers van stichting De Paardenkamp, zorginstellingen Amerpoort en Sherpa en de gemeenten Soest en Baarn.

Melissa Hofland

Het was een flitsbezoek van zo'n veertig minuten, maar heel ontspannen. Hoewel de verschillende drie minuten durende toespraakjes door de vertegenwoordigers van de verschillende organisaties van te voren grondig waren 'getimed', waren het de koning en koningin zelf die steeds wat extra ruimte vroegen voor bij hen levende vragen tijdens een tafelgesprekje in de Potstal. De twee zorgden ervoor dat een ieder aan hun tafel, even aan het woord kwam.

STREEKBEZOEK Het hoge bezoek aan Het Gagelgat maakte onderdeel uit van hun streekbezoek aan het Eemland in de provincie. De dorpen en steden verbonden aan elkaar door de rivier de Eem (stroomafwaarts Amersfoort, Soest, Eemnes en Bunschoten) stonden centraal. En dus werd er onder andere met het koninklijk echtpaar gesproken over de spanning tussen stad en land, in een streek waar het inwonersaantal groeit. ,,Dat brengt de nodige economische en maatschappelijke uitdagingen", liet een woordvoerder van de gemeente Soest hen weten.

ECHT SUPER Maar er was voor het paar ook tijd om kennis te maken met de grazende bewoners van De Paardenkamp. Die werden door hen warm begroet. Ook maakten Willem-Alexander en Maxima een praatje met de cliënten van Amerpoort en Sherpa die onder andere in de moestuin van Het Gagelgat dagbesteding vinden. De dag van zijn leven voor cliënt Danny. Hij vertelde stralend van oor tot oor: ,,Ik heb de koning en koningin verteld over de bieten die we hier planten, verzorgen en dan verkopen. Ik heb maar eerlijk gezegd dat ik ze zelf niet lekker vind." Hij meldt dat hij deze dag nooit meer vergeet. ,,Het was echt super."