• Eempers
  • Eempers
  • Eempers

Kok breekt been op camping Socialrun

SOESTERBERG Het eten voor een van de teams in de Socialrun die het weekend werd gehouden kwam niet in gevaar, maar het was wel anders van samenstelling dan de bedoeling was. Dat kwam doordat de kok op de camping waar de ploeg overnachtte uitgleed en een been brak. Hij moest de rest van het evenement in het ziekenhuis doorbrengen. Hij miste dus zondag de glorieuze intocht van de lopers en hun begeleiders op de rolbanen van de voormalige vliegbasis Soesterberg op de Vlasakkers.

Hij was de enige, want ondanks blessures die enkele lopers onderweg opliepen, kwam iedereen zondagmiddag aan de finish. Daar kregen zij en hun begeleiders kregen een warm welkom van

familie, vrienden en bekenden en van de theatergroep uit Lelystad die hen hartstochtelijk toejuichte. Het doel van de Socialrun waaraan 30 teams van elk 25 deelnemers meededen, is vooral bedoeld om openheid te stimuleren met betrekking tot psychische aandoeningen. Daarvoor geld inzamelen komt pas op de tweede plaats. Niettemin kon initiatiefnemer en organisator Frank Bonekamp al 65.000 euro op de rekening van de stichting bijschrijven, een bedrag dat door sponsorgelden nog hoger zal worden.

Voor de eerste groep die vertrok klonk vrijdagmiddag in Soesterberg om 12:00 het startschot voor de non-stop estafetteloop van 555 kilometer. Er deden 30 teams van 25 manen en vrouwen aan mee, acht lopers en verder begeleiders, fietsers, cateraars, chauffeurs, kampbouwers en routecoordinatoren. Elk team van vier lopers nam vijftig kilometer voor z'n rekening en werd dan afgelost..Onderweg werd gerust op campings, in caravans, op zorgboerderijen en in andere onderkomens.

Het was voor de zesde keer dat de Socialrun werd gehouden met voor het eerst start en finish in Soesterberg. 'Een ideale locatie,' zei Bonekamp, die hier volgend jaar graag terugkomt, met dank aan Defensie, met name adjudant Donkers, voor de medewerking.. Nadat het laatste team was binnengekomen kon de huldiging van de lopers beginnen. Zij kregen allen een herinneringsmedaille omgehangen. Daarna begon voor alle deelnemers en bezoekers een festival waar zelfs de lopers nog genoeg energie voor konden opbrengen om de Socialrun 2017 een feestelijk slot te geven.