• Melissa Hofland

Kleuters leren over Kunst(uitleen)

SOEST De kleuters van De Achtbaan zijn op bezoek in RegioCultuurCentrum Idea. Ze leren over de Kunstuitleen in het project 'Schilderij te leen'.

Melissa Hofland

Eerder hebben de basisscholieren in hun klas al bezoek gekregen van een gast van Idea, die de kinderen laat kennismaken met een meegebrachte koffer vol kunst. Met theateroefeningen en muziekopdrachten wordt de kleuters uitgedaagd om echt naar kunst te kijken. De kleuters krijgen een schilderij te leen voor in de klas.

KIJKJE Maar woensdag nemen ze zelf een kijkje op de plek waar mensen schilderijen en andere kunstwerken kunnen lenen. Beeldend docent Leintje Hoogenkamp vangt de jonge leerlingen op in de hal van het centrum.

Een jongetje wijst richting de bibliotheek. ,,Ik ben wel eens daar geweest", zegt hij verlegen. ,,Wat is daar dan?" vraagt Hoogenkamp. Hij haalt zijn schouders op. Meegekomen ouders grinniken. De juf legt uit dat het de bibliotheek is, waar je boeken kunt lenen.

KUNST Een ander jongetje roept dat hij hier wel eens gebowld heeft. ,,Gaan we dat zo ook nog doen?" Een lachende Hoogenkamp: ,,Vandaag gaan we kijken waar je kunst kunt lenen. Dat wordt ook leuk."

Eerst doen de kinderen een speurtocht. Aan de hand van vlaggen met een geschilderd detail gaan ze op zoek naar het bijpassende schilderij of kunstwerk. Zo wordt spelenderwijs de collectie verkend. Sommige kinderen zoeken zeer geconcentreerd, met de tong uit de mond. Soms nog best moeilijk. Eén vlag wordt niet gevonden. Op de vlag staan wat stippen. ,,Het zijn de stippen van een vergiet dat staat afgebeeld op dit schilderij", tipt Hoogenkamp, ,,Maar jullie hebben het heel knap gedaan hoor. Bijna alle vlaggen zijn gevonden." Dan mogen de kleuters zelf aan de slag. Het enige dat ze meekrijgen van hun juf, is dat ze een dier moeten maken. Met verschillende materialen als stukjes oude fietsband, hout in vele vormen en maten en veertjes ontstaan de prachtigste creaties. De ouders helpen met superlijm.

Verder maken de kinderen veelvuldig gebruik van touw, plakband en lijm om van de verschillende onderdelen, één geheel te maken. Een complete fantasiedierentuin ontstaat in een half uur tijd. Van varkens en giraffen en vogels tot monsters en 'gewoon kunstige dieren',  zegt een meisje schouder ophalend over haar creatieve uitspatting van hout, staaldraad en veertjes.

TROTS Zo gaat het knutselen snel voorbij. Juf Marloes belooft haar kleuters dat de prachtige werken een tijdje zullen worden tentoongesteld in De Binnenhof (een groot open binnenplein) van de school. Kleuters knikken verrukt. Onder hen Jack. Hij is trots op de hond die hij gemaakt heeft. Een groene veer stelt het haar voor van de hond. ,,Thuis hebben we ook een puppy", zegt hij stralend.

Juf Marloes is blij met het programma dat het centrum de school biedt. ,,Het is leerzaam, en weer eens anders dan anders. Een kers op de taart, buiten het reguliere programma dat we zelf aanbieden", zegt ze.

ERVARING Ook Hoogenkamp is tevreden. ,,Wat een mooie dingen zijn er gemaakt", zegt ze, ,,De kinderen hebben veel ervaring opgedaan. Ze hebben kennis gemaakt met het gebouw, de Kunstuitleen en zijn zelf aan de slag gegaan in het tekenlokaal. Een heel zinvol uurtje."

Ruim vierhonderd kleuters van de verschillende basisscholen in Soest duiken de komende weken in het kunstproject 'Schilderij te leen' van Idea.