• Jaap van den Broek

Kleurrijk Soest presenteert zich

SOEST De 'Week van Soest' trapte zaterdag 3 november af in De Plantage aan de Smitsweg. In het kader van de landelijke 'Week van Respect' zijn er iedere dag tot en met zaterdag 10 november activiteiten. Op de laatste dag wordt de 'dag van de mantelzorg' gevierd.

Martin Huizenga

'Samen in actie!' praten, eten, ontmoeten, zingen, luisteren en sporten. ,,Het kan allemaal én kom!" De week wordt in Soest georganiseerd door Balans, Idea, Vluchtelingenwerk en de gemeente. In De Plantage hebben zich Nederlanders van buitenlandse afkomst verzameld onder de noemer 'Kleurrijk Soest'.

Dagen stonden zij in de keuken om het bezoek van de lekkerste hapjes van hun oorspronkelijke land te laten genieten. Voor deze gelegenheid zijn ze gestoken in hun eigen kleurrijke kledij. Soest telt 142 nationaliteiten. Of zij allemaal deze week komen, valt niet te zeggen, maar de grootste groep, de autochtone Nederlander en 143e nationaliteit, laat het grotendeels afweten. Het feest is er niet minder om. Wat opvalt is de onderlinge hartverwarmende saamhorigheid.

ZANGERESSEN De klanken van de luit van Mahmoud Sharif en zijn zang komen ons tegemoet. Hij wordt ondersteund door zangeressen die zich spontaan bij hem aansluiten. Even een rondje maken. Op de open eerste etage vinden de workshops plaats zoals Ebru en Henna schilderen, laten de kinderen hun gezicht verfraaien en wordt er nog verwoed gekookt. Het kopje Turkse koffie smaakt prima. In een u-vorm staan beneden de tafels aaneengesloten met daarop de lekkernijen. Er kan worden geproefd.

GRIESMEEL Op de hoek presenteert Soedan heerlijk knapperige koekjes met veel poedersuiker en cakejes als een wybertje gesneden. Daarnaast Somalië met kleine ronde broodbolletjes gevuld met kaas en cakejes van kokos en griesmeel. De Marokkaanse tafel is langgerekt, vooral de etagère met dadels gevuld met walnoot vindt aftrek. Dan volgt Irak met als buur Afghanistan met gedroogde en opgerolde perzik. Sri Lanka met badai, pittig, om je vingers bij af te likken. Turkije met couscous of zoals de gastvrouw het opschreef: kisir. Haaks daarop Palestina met driehoekjes van bladerdeeg en zoete vulling. Daarnaast Tsjetsjenië met een taartje van mascarpone en eieren. Gevolgd door de Oeigoeren, Congo en Iran. Na een paar landen is het passen geblazen met het proeven van de hapjes.

BELEVEN Inmiddels is de burgemeester gearriveerd met ambtsketting om. Hij opent de week en excuseert zich bij voorbaat dat hij niet alle hapjes komt proeven: ,,Ik wil volgende week nog in mijn pak passen." De komende week zal hij zich veel laten zien: ,,Er is veel te beleven." Vervolgens willen de bezoekers één voor één met hem op de foto. Hij heeft er schik in en laat zich gewillig kieken.

WERELD In de naastgelegen gymzaal staan stoelen opgesteld. Esther Kornalijnslijper vertelt over de wereld en jij, met als titel 'Who runs the world'. Een solovoorstelling over van wie de wereld is, wie de wereld draagt en hoe daar jou draai te vinden. Zij vertelt, twijfelt en heerst. Met de jojo aan de rol fantaseert ze alleen en met het publiek over wereldvragen die persoonlijk zijn.

Haar publiek zijn de vrouwen en kinderen uit vele landen. De vluchtelingencrisis deed haar veranderen en ze vergelijkt hun situatie met die van haar vader in WO2 die als klein kind moest vluchten en onderduiken. De dansende jojo beeldt haar zoektocht uit. De toeschouwers luisteren aandachtig. De kinderen krijgen vooraf een jojo cadeau en dat is toch vooral een spel om te spelen.

Kijk voor alle details op wijzijnsoest.nl.