• Peter Beijer
  • De jeugd komt 's ochtends in alle leeftijdsgroepen vanaf 6 jaar aan bod. 's Middags verschijnen topatleten uit binnen- en buitenland aan de start.

    Jaap van den Broek

Klein dorp in de duinen

SOEST Wanneer op Oudejaarsdag duizenden hardlopers het startschot horen voor de Sylvestercross is achter de schermen hard gewerkt om alles veilig, ordelijk en sfeervol te laten verlopen. Bas van de Coterlet, Steven Biesterveld en Hans Kuijper weten er alles van.

Peter Beijer

Op maandag 31 december wordt voor de 38e keer de Sylvestercross gehouden. Het hardloopfestijn in de Soester Duinen is in bijna vier decennia geëvolueerd tot een professioneel evenement dat hardloopliefhebbers uit binnen- en buitenland naar Soest trekt.

Hans Kuijper zorgt ervoor dat de facilitaire zaken tiptop in orde zijn. Een omvangrijke taak. ,,Mijn werk begint op 29 december. Dan komen bijvoorbeeld de dranghekken, de containers voor restafval en papiercontainers. Heel veel van dit materiaal wordt gesponsord. We halen die spullen op bij verschillende bedrijven. De parkeerplaats bij AV Pijnenburg ligt dan vol met materiaal."

Steven Biesterveld is verantwoordelijk voor de Sylvester By Night Run. Hardlopen in de avond van 30 december, onder een deken van feeërieke lichtjes. De run op zondagavond bestaat uit twee onderdelen legt Biesterveld uit:,,De Familie DonderRun is bedoeld voor scholieren van tussen de 7 en 15 jaar die samen met vader, moeder, opa of oma één ronde van zo'n 1.300 meter lopen. De Sylvester by Night Run is voor 12+ en volwassenen. Je kan kiezen voor één, twee of drie ronden. Het parcours is verlicht. De hardlopers worden op verschillende manieren verrast en na afloop is er een feest midden in de duinen. Het spel van het licht tussen de karakteristieke bomen van de Soester Duinen zorgen voor een prachtige belevenis. De loop is puur recreatief, kent absoluut geen wedstrijdelement."

Dit jaar wordt voor de tweede keer de Night Run gehouden. De nieuwe loop is populair. ,,We hebben al meer dan 400 deelnemers ingeschreven. Het mooie is dat de vrijwilligers die deze loop begeleiden dezelfde leeftijd hebben als de doelgroep voor wie deze loop bestemd is. Zo hebben we nu al een arsenaal aan jonge medewerkers en vrijwilligers. Goed voor de continuïteit van de Sylvestercross."

Die aanwas aan vrijwilligers is belangrijk, vertelt Bas van de Coterlet, verantwoordelijk voor de veiligheid tijdens de Sylvestercross. ,,Wanneer meer dan 4000 atleten aan de start verschijnen en er ook nog eens 2000 toeschouwers zijn moet je veel voorbereid hebben en heb je veel mankracht nodig. Wij hebben een calamiteitenplan klaarliggen. Wij maken gebruik van de diensten van Medisch Team Nederland met dokters en EHBO'ers. Vanuit een centrale post coördineren zij eventuele hulpverlening. Even 112 bellen vanuit zomaar een plek in het bos moet je niet willen. Alle scenario's zijn doorgenomen. Portofoons zorgen voor een strakke onderlinge communicatie. Het is indrukwekkend om te zien hoe op 30 december alles wordt uitgerold. De mannen van Van Asch en Van Doorn stampen een klein dorp uit de grond."

Dat bevestigt Hans Kuijper: ,,Op 30 december bouwen we alles op. Tentbouwer Bart van Doorn start om 6.00 uur. Drie uur later zijn wij met circa zeventig mensen bezig om alles in orde te maken. Rond een uur of vier 's middags zijn we klaar en controleren wij met de brandweer en de gemeente Soest of alles goed en veilig staat."

Aan alles is gedacht. Wie veronderstelt dat de Sylvestercross niet meer is dan een paar lintjes spannen en een startschot lossen komt bedrogen uit. Bas van de Coterlet laat een foto zien waarop te zien is hoe vrijwilligers in zomerse omstandigheden druk in de weer zijn met het dichtgooien van kuilen en het uitgraven van boomwortels. ,,Het parcours moet wedstrijdklaar zijn en daar beginnen we in oktober al mee. We boren gaten om plassen af te wateren, en die vervelende afgezaagde boomstronkjes waar je zomaar over kan struikelen worden verwijderd. Zijn er obstakels die niet verwijderd kunnen worden dan plaatsen we daar alarmlichten bij."

De Sylvestercross is meer dan alleen hardlopen in de duinen. Het is een Soester evenement geworden. Steven Biesterveld: ,,Dit jaar zorgen horecaondernemers uit Soest voor een professioneel horeca-plein. Thijs Duindam van Restaurant De Soester Duinen is aangesteld als blokhoofd horeca. Samen met zijn collega's zorgt hij voor een mooie beleving. Dat maakt van de Sylvestercross een feest van sport en ontmoeting."

Op de eerste dag van het nieuwe jaar is alles weer rustig in de bossen. Steven: ,,Wij zijn op Oudejaarsavond tot een uur of acht bezig met opruimen. Op nieuwjaarsdag zijn eventuele bandensporen de enige stille getuigen van de Sylvestercross. Ik heb zelf de rust niet om mee te doen aan de Sylvestercross. Mijn hoofd staat er niet naar. Ik haal mijn sportieve voldoening uit een geslaagd evenement."

PROGRAMMA De Familie DonderRun op 30 december begint om 19.00 uur, een half uur later gevolgd door de Night Run. De dag zijn er tussen 9.30 en 15.10 meer dan dertig starts. Alle starttijden staan op www.sylvestercross.nl.