• Bijlmerconsort haalt met de viola da gamba vierhonderd jaar oude muziek naar het heden.

    Michiel Boeken

Klassiek met Bijlmerconsort

SOEST Op 24 maart verwelkomt Artishock Klassiek het Bijlmerconsort. Dit ensemble bestaat uit vier gambisten en richt zich op de vertolking van het rijke meerstemmige zevetiende eeuwse repertoire voor de viola da gamba, het hoogtepunt van de polyfonie: Pavanes en Gaillardes, Suites, In Nomine's, Street Cries en Consort Songs.

Daarnaast heeft het ensemble een voorliefde ontwikkeld voor de meerstemmige werken van Purcell en Bach. Dat blijkt zeker uit het programma van deze middag, want daarop staan naast werken van Robert White, Girolamo Frescobaldi en John Jenkins, vooral ook composities van Henry Purcell en Johann Sebastiaan Bach.

LESPRAKTIJKEN Het internationaal samengestelde ensemble wordt gevormd door Jan Kaldeway, Joe Lie Ong, Terry Pratt en Marco de Souza. Deze musici volgden allen hun opleiding aan de Oude Muziek-afdelingen van de conservatoria in Den Haag en Utrecht. Hierna specialiseerden zij zich verder en zetten, naast hun uitvoerende werk, ook lespraktijken op in Haarlem, Maassluis, Houten en Amsterdam. Zondag 2 maart, 15.30 uur, Artishock Klassiek, Steenhoffstraat 46a, 10,00 euro (leden 8,00 euro).

DANCE-IN Dik dansen en tranen lachen. Dat wordt het voor de crew van Dance-In. Op zaterdag 23 maart is in Artishock 'hun' laatste dansavond in hun hoedanigheid als organisator Daarna geven ze het sokje over aan een andere groep vrijwilligers.

,,Voor deze nu al legendarische avond draaien natuurlijk Henk & 'oude' Bas", aldus het team van Dance-In. ,,Laten we tranen lachen en het dak eraf blazen!" Onvervalste discomuziek klinkt zaterdagavond in het rechter gedeelte van het St. Joseph gebouw aan de Steenhoffstraat. Het laatste nummer wordt om half één 's nachts gedraaid. Daarna is het voor die keer uit met de pret. Maar een nieuwe crew van enthousiaste muziekliefhebbers staat klaar om de dansavonden in Artishock te continueren. De huidige groep vindt het de hoogste tijd dat het organisatieteam na vijf jaar van samenstelling verandert.

Zaterdag 23 maart, 20.30 uur Dance-In, Artishock, Steenhoffstraat 46a, 5,00 euro.