• Waterspeelplek

    Ronald Kersten

Kinderen derde Van der Huchtschool krijgen waterloop op schoolplein

SOEST Spelen met water, zand en stenen. Is er iets leukers voor kinderen? Op de derde Van der Huchtschool kunnen de leerlingen voortaan naar hartenlust dammen bouwen.

Aan de rand van het schoolplein aan de Valeriaanstraat werd gistermorgen een waterloop in gebruik genomen. Onder toeziend oog van de andere basisscholieren tapten twee leerlingen water uit een kraan in een teil. Met watt fysieke hulp van een volwassene werd het water vervolgens de vrije loop gegeven. Daarmee was de officiële openingshandeling verricht door vertegenwoordigers van de jonge doelgroep die er vanaf nu mee kan gaan spelen.

HERINRICHTING De waterloop is de nieuwe speelvoorziening op het schoolplein dat een herinrichting ondergaat. Het werd ontworpen door Ruuds Tuinen en gefinancierd door de school, ouders en het bestuur van de bijzonder neutrale basisschool in Smitsveen.

Er zijn twee stroompjes die kunnen worden voorzien van water uit de pomp. De pomp haalt grondwater naar boven en het water zakt uiteindelijk weer via deze stroompjes in een bekken en uiteindelijk weer in de grond.

,,Wij vinden dat de kinderen veel moeten kunnen spelen en werken op het plein en in de tuin", zegt Dik Luschen. Hij is directeur van de derde Van der Huchtschool. ,,Na hard werken aan rekenen en taal moet er ruimte zijn voor ontspanning en ontdekken."

DIJKEN BOUWEN De kinderen van de school konden buiten onder meer al voetballen, duikelen en schommelen. Nu kunnen ze ook met zand en stenen spelen en dijken bouwen. De waterloop is volgens Luschen uniek voor Soest.

,,En de waterloop is het eerste dat is geopend bij de herinrichting van ons schoolplein", aldus directeur Luschen.