• Bos bij Cabrio: Herderstocht eindigt bij de stal met

  Martin Huizenga
 • Soestdijk: de kerstman leest voor aan kinderen uit het kerstverhaal van Dick Bruna.

  Martin Huizenga
 • Oude Kerk: concert leerlingen Bachschool.

  Martin Huizenga
 • Oude Kerk: zang (koor), orgelspel (Jan Jansen) en voordracht van gedichten (Kees Bregman).

  Martin Huizenga
 • Soest-zuid: Zwieren en zwaaien in Dickens-sfeer onder de zang van het Knollenkoor.

  Martin Huizenga
 • Bos achter Openluchttheater Cabrio: Deelnemers aan de Herderstocht krijgen in elf scenes het kerstverhaal verteld en uitgebeeld. De finish ligt elk jaar bij de stal met Kindeke Jezus.

  Jaap van den Broek
 • De Klarinet: de jaarlijkse kerstbingo van de SWOS met bijbehorend prijzenfestival.

  Martin Huizenga
 • Caroluskerk: samenzang, interactie tussen koor en kerkbezoekers.

  Jaap van den Broek

Kerstsfeer snuiven in Soest

SOESTERBERG Soest(erberg) maakt zich op voor Kerst. De mensen bouwen met lichtjes hun kerstsfeer op. Kerst, voor de één het feest van de zonnewende. Voor christenen staat de geboorte van Jezus symbool voor het licht dat komt en de ster die leidt.

Martin Huizenga

Sint eruit, kerstboom erin. Iemand zei: ,,De versiering van mijn boom is al 43 jaar oud en ieder jaar voelt het als nieuw." In de straat, winkelcentra, kerken en woonoorden voor ouderen klinken de kerstklanken. 

KERSTCONCERT Het kerstconcert van de Bachschool in De Oude Kerk. Buiten knappert het hout in de vuurkorven. Een sax-octet ontvangt buiten het massaal toegestroomde publiek. Rianne Schoemaker, docent trompet, treedt op met haar leergierige leerling Wisse Wijers. Een jongetje blaast zijn longen leeg in een grote hoorn. Binnen heet Anna Magdalena Bach ons welkom. ,,Ieder jaar is het weer een verassing wie van de muziekdocenten Anna mag spelen, dit jaar is Anoek Brokaar de gelukkige."

JEUGDORKEST Het jeugdorkest speelt als eerste, Irma Vos is de drijvende kracht. We luisteren naar ensembles van strijkers, gitaren, de 'saxoholics' en de debuterende slagwerkgroep, het volwassenen orkest en het Clarinet Choir. Zij spelen en wij zingen mee, onder andere het woord 'Halleluja' van Leonard Cohen, onze droom voor een witte kerst, andere kerstliederen en Disney klassiekers. We horen werken van Handel en Debussy. Er zit groei in de Bachschool. ,,Meer docenten, meer instrumenten en meer leerlingen."

BINGO De kerstbingo is bij het ontmoetingscentrum de Klarinet. Snel geteld ruim zeventig spelers. De eerste goede bingo is gevallen. Even spieken op de prijzentafel. Veel planten en kerststukken, fruitmanden en als hoofdprijs hele kerstpakketten gebundeld in folie. Een flesje advocaat als troostprijs. Op een tablet met onder de letters B-I-N-G-O klikken de schuifjes dicht over de opgenoemde cijfers.

CHRISTMAS CAROL PVO, Hart van Soest en de winkeliers van Soest-Zuid introduceren 'a christmas carol'. Sonja Wolf, altijd op de bres voor de 'smalle beurs', loopt vrolijk rond als dienstmeid samen met een grote groep, gekleed in Dickens kledij anno 1850. Er is gezorgd voor passende rekwisieten, een rolstoel, de melkmeid met in haar trekkar twee melkbussen, de schoenenpoetser. De vrouwen lopen er in vele lagen warmpjes bij, hoedje op, voile, eentje met een mof om handen.

Het popkoor Allround uit Soesterberg en vele andere koren zingen uit volle borst. Bij Jasmijn worden dennenappels als pinus-kegels verkocht. De dochters van de onlangs overleden Corrie Jaarsveld brengen een berg met door haar beschilderde houten wijn- en sigarenkistjes met vogeltjes en landschapjes erop, aan de man. In een andere kraam zelfgemaakte kerstserviezen, van amuse-lepel tot dekschaal. Padvinders begeleiden de kinderen om de vuurkorf bij het roosteren van een pistoletje.

KERSTDORP In Soest-Noord vonden Nicolette en Rita het een saaie boel. Zij namen initiatief voor een kerstdorp. Een grote kerstboom verrees bij de Wilhelmina boom. Zit-strobalen eromheen. Rick en Robert Jan voor de inwendige mens: snert, braad- en knakworsten en glühwein. Kinderen kunnen huisjes, staldieren en kerstengelen versieren. Komende zaterdag is de prijsuitreiking. Netty, Mieke en de kerstman lezen het kerstverhaal voor uit de kinderversie van Dick Bruna.

PROJECTKOOR Festival of Poetry and Carols. Het projectkoor en de cantorij van De Oude Kerk onder leiding van Gonny van der Maten, met Jan Jansen die het orgel Mathilde bespeelt. Kees Bregman draagt de kerstgedichten voor van Joseph Brodsky (1940-1996). Een Rus die na zijn verbannen jaren in Siberië naar de USA mocht en de Nobelprijs 1987 won. In zijn kerstgedichten gebruikt hij: ,,De omarmende kracht van de taal, waarin God zich vereenzelvigt met het thuisloze Kind."

HERDERSTOCHT Traditioneel rond openluchttheater Cabrio de sfeervolle en aansprekende Herderstocht van de georganiseerde kerken. Ruim 500 mensen van klein tot groot trekken langs 12 tafereeltjes waar de context van het kerstverhaal wordt geschetst. ,,Gelukkig is het dit jaar een keertje droog, maar wel errugg koud." Meer dan duizend glazen potten zijn bij elkaar gespaard en om de vier meter op de kant gelegd met een brandend waxinelichtje erin. Ze vormen de verlichte weg naar de stal van Bethlehem.

Kinderen nemen lampions met ledlampjes mee. Iedere zeven minuten vertrekt een groep, een fakkeldrager voor en achter. De duisternis, hoogteverschillen, onverharde weg, lichtjes en de worteldruk maken het sfeervol en spannend. ,,Sofie laat je vaak horen" vraagt moeder ongerust. ,,Hier, mama", klinkt het regelmatig van overal.

,,Attentie", zegt de aanspreker bars bij stop 1: ,,Belangrijk bericht. Luister en huiver. Bevel van Keizer Augustus. Pak je koffers, ga op reis, iedereen, allemaal. Inderdaad jullie ook. Laat je registreren in je geboortedorp!" De hele kleintjes vinden zijn stem eng, klampen zich vast, hier en daar wordt een traantje geplengd. Onderweg een bejaard uitgeput stel: ,,Kom ons vertellen waar de nieuwe koning is geboren." Bij de grenscontrole van Judea plukken Romeinse soldaten ons kaal. Herodes wil de geboorteplaats van de nieuwe koning maar al te graag weten. De groep is solidair, hier komt hij niets te weten.

Uiteindelijk de stal met Jezus, Maria en Josef. Drie vluchtelingen in een tijdelijk schamel onderkomen. Van alle tijden. De kinderen krijgen zijn geboortekaartje mee. Achterop de tekst: 'Josef en Maria melden U met vreugde hun eerstgeborene Jezus Immanuel, geboren 25 december te Bethlehem. Kadotip: Wees lief voor elkaar en Ga in Vrede.