• Rita Wensenk, Lisette van de Geijn en Nicolette Riga (v.l.n.r.) ,,Meer kerstbeleving en gezelligheid in winkelgebied Soestdijk. -

    Peter Beijer

Kerstdorp in de Van Weedestraat

SOEST Door de Van Weedestraat wandelen tijdens de donkere maar o zo sfeervolle dagen voor Kerst was al leuk, maar het kon volgens enkele bewoners van de wijk Soestdijk nog leuker. Workshops, muziek, versiering en veel activiteiten voor de jeugd met als middelpunt een heus kerstdorp. Het gaat, dankzij een bewonersinitiatief, gebeuren op zaterdag 15 en 22 december.

Peter Beijer

Nicolette Riga, Rita Wensenk en Lisette van de Geijn doen al jaren trouw hun boodschappen in de Van Weedestraat en omgeving. Hun loyaliteit aan het winkelgebied werd, vooral tijdens de feestdagen, wel eens op de proef gesteld zegt Rita: ,,In de winkelcentra van Baarn en Amersfoort is het altijd gezellig tijdens de feestdagen, dus ja dan worden daar ook wel eens de boodschappen gehaald. Dat moet toch ook in Soest kunnen was onze gedachte."

BELEVING De zaterdagen 15 en 22 december kunnen geblokkeerd worden. Het winkelgebied Van Weedestraat/Burgemeester Grothestraat is dan volop in kerstsfeer. Kleurrijke versiering, van boom tot boom, is al na Sinterklaas te zien. Dit is een voorproefje van de sfeer en de gezelligheid die het winkelgebied zal kleuren. De organisatoren verheugen zich op een unieke belevingswereld. Kinderen versieren op 15 december kersthuisjes. Deze huisjes worden het decor van de etalages. Muziek van koren en solisten verhogen beide zaterdagen de kerstvreugde. Meezingen of mee swingen met bijvoorbeeld Popkoor Allround mag.

FINALE Zaterdag 22 december vindt in het kerstdorp, bij de Wilhelminaboom, de grote finale plaats. Het mooiste kersthuisje krijgt een prijs. Een gezamenlijk Kerst Sing a Long wordt het passende decor bij de prijsuitreiking. De festiviteiten worden omlijst met zang, eten, alcoholvrije glühwein en gezelligheid. In het kerstdorp worden er workshops gegeven. Zo kunnen kinderen staldieren of kerstengeltjes maken van gerecycled hout en is er van alles te leren over het knutselen met klei en worden er spannende kerstverhalen verteld.

KLEUR Nicolette Riga haar ogen fonkelen wanneer zij over de ideeën vertelt die in juni van dit jaar aan de keukentafel geboren zijn. ,,Wij kunnen wel vinden dat het winkelgebied nog meer sfeer moet krijgen, maar dan moet je daar ook wat voor doen. Met alleen maar roepen schiet niemand wat op. We gingen bij elkaar zitten en onze doelstelling was om het winkelgebied in Soestdijk meer kleur te geven tijdens de feestdagen. Het eerste dat we deden was de winkeliersvereniging en de gemeente aanschrijven."

BLIJ Beide instanties reageren enthousiast op het initiatief van de vrouwen. De gemeente Soest heeft geld uit een subsidiepotje gehaald en de winkeliers zijn maar wat blij met de ondersteuning. Lisette: ,,We kregen ook te maken met zaken als vergunning en verzekering. In relatief korte tijd hebben we veel voor elkaar gekregen en het is leuk om te merken dat steeds meer Soesters, zoals Yzette Kooij en Cato Ootes, zich bij ons aansluiten en mee willen helpen. Het leeft en dat verhoogt ons enthousiasme."

OVER DE TOP Is met het kerstdorp in Soestdijk een nieuwe traditie geboren? ,,Als het aan ons ligt wel", vertelt Rita. ,,Met de ervaring van dit jaar kunnen we volgend jaar wellicht nog groter uitpakken. Maar het belooft nu al spectaculair te worden met de workshops, muziek en de versiering. We maken er een bont spektakel van met af en toe heerlijk over de top. Wanneer er nog creatievelingen zijn die mee willen doen met muziek, dan kunnen zij zich melden via rita.wensenk@online.nl."

Meer informatie is te vinden op Facebook onder: Kerstdorp Soest