• De open dag van 't Hart en Vogelopvang Soest wordt altijd druk bezocht. Deze twee bezoekers kwamen vorig jaar een kijkje nemen.

    Archief BDUmedia/Ronald Kersten
  • Louis Hagebeuk (links), Kelly de Ruiter en Jeanette Reddering ontfermen zich over onder meer honden en katten.

    Peter Beijer

Kennis maken met dierenopvang bij Open Asieldag

SOEST Kwispelende honden, spinnende poezen, klapwiekende ganzen, knuffelige konijnen, mysterieuze reptielen en imponerende roofvogels. Op zondag 7 oktober zijn er dieren van diverse pluimage en vacht te bewonderen tijdens de jaarlijkse Open Asieldag van Stichting Dierenzorg Eemland. Van 12:00 tot 16:00 uur kunnen geïnteresseerden een kijkje nemen achter de schermen bij de opvang aan de Eemweg.

Peter Beijer

De Vogelopvang Soest, Dierentehuis 't Hart, Konijnen- en Knaagdierenopvang Eemland en Dierenambulance Eemland. Het is een scala aan opvangmogelijkheden die verenigd zijn aan de Eemweg. Terwijl de groenwitten van VVZ'49 zich op een cornerafstand het zweet voor de ogen voetballen, zijn de vrijwilligers van de dierenopvang dagelijks bezig met zorg voor dieren. Klein en groot dierenleed, opvang van tijdelijke of iets langdurige aard. De vrijwilligers draaien hun handen er niet voor om.

KITTENS Deze zomer bijvoorbeeld. Een invasie van kittens moest worden opgevangen door Dierentehuis 't Hart. Jeanette Reddering zocht pleeggezinnen die de poezen wilden adopteren. Niet elke 'voorbijganger' kreeg zomaar een kitten mee. Zoals Jeanette het zelf vertelde in deze krant: ,,Ik selecteer de mensen, ik merk al gauw bij wie het een impuls is om even een kat op te halen. Dan ga ik het gesprek aan om te zorgen voor een 'bezinkje' en om de impuls eruit te halen."

TOEWIJDING De uitspraak van Reddering zegt genoeg over de toewijding en liefde die er voor de dieren is. Dat de dieren het naar hun zin hebben in Soest bewijst het verhaal van de meeuw Boemerang die telkens weer terugkwam naar de Eemweg. Ook deze zomer was hij weer even op visite in Soest, vertelt Barbara van 't Hoen, bedrijfscoördinator van de dierenopvang. ,,Opeens was hij er weer. Heel gezellig hoor. Maar minder leuk was het dat hij aasde op jonge vogeltjes. Wij hebben hem nu al een tijd niet meer gezien. Wij vermoeden en hopen dat hij een leuk vrouwtje gevonden heeft."

MEEBELEVEN De verhalen over de kittens en Boemerang is maar een greep uit de bijzondere momenten die zich dagelijks voordoen aan de Eemweg. Bezoekers kunnen zondag allerlei verhalen horen en wellicht meebeleven als de Dierenopvang haar deuren opent. Medewerkers zijn aanwezig voor een rondleiding en voor het beantwoorden van vragen.

DURFALLEN Er is zondag veel te zien en te beleven. Hielko van Rijthoven leert de aanwezigen van alles over roofvogels. Hij neemt zelfs een aantal van deze imponerende gevederde vrienden mee. De echte durfallen mogen reptielen aaien en voor de minder avontuurlijke mensen zijn er ook dieren met een hogere aaibaarheidsfactor aanwezig, zoals konijnen. Ilse Pos vertelt hoe je een konijn het best verzorgt.

ROMMELMARKT Daarnaast is er een rommelmarkt met tweedehands dierbenodigdheden, een leuke speurtocht dwars door al de opvanglocaties en een infostand over parasietenbestrijding. Creatievelingen kunnen zich uitleven op het verzinnen van een naam voor de nieuwe mascotte van Stichting DierenZorg Eemland. Een mooi prijzenpakket staat klaar voor de winnaar. Zondag aan de Eemweg van 12:00 uur tot 16:00 uur.

AMIVEDI In het kader van Dierendag (morgen) roept Amivedi honden- en kattenbezitters op om hun huisdier te laten chippen, zo dat nog niet is gebeurd. Checken van de gegevens in de databank is ook raadzaam. Een chip verhoogt de kans aanzienlijk dat een vermiste hond of kat met de eigenaar kan worden herenigd.