• Jaap van den Broek

'Juf' en leerlingen exposeren

SOEST Het begon met een bezoekje aan de Herfstmarkt in Soest-Zuid. ,,Met mijn vriendin Milly liep ik langs het voormalige pand van Boetiek Uno. Daar stonden en hingen schilderijen tentoon gesteld", herinnert Jeannette van Beek zich.

Zij en Milly van Foeken liepen spontaan naar binnen en troffen daar Karina Wijnen met wie ze direct aan de praat raakten. Jeannette: ,,We hebben een gezellig gesprek gehad en haar kaartje voor een proefles meegenomen', vertelt Jeannette.

Er gingen eerst enkele maanden over heen voordat Milly na de feestdagen bij Jeannette kwam melden dat ze nog iemand kende die wel eens een proefles bij Karina Wijnen zou willen volgen: Anita Kuyer. Zo gezegd, zo gedaan.

HUMOR ,,We trokken de stoute schoenen aan en maakten ergens in maart een afspraak met Karina. Onze schilderjuf is een getalenteerde vrouw met veel humor. Zij heeft ons veel geleerd, gestuurd en bijgebracht. Maar het belangrijkste is: ik vond 't leuk, het vergt concentratie, heel veel kijken en blijven ademen. En natuurlijk gaat elke les gaat gepaard met een kopje thee/koffie koekje, veel verf, veel fouten, humor en opnieuw beginnen.

AUTODIDACT Karina schildert al meer dan veertig jaar. Schilderen is haar passie en ze is vaak in haar atelier te vinden. ,,Ik heb mezelf van alles aangeleerd, ben autodidact." Portretteren is wat Karina het liefste doet. ,,Maar ik schilder ook dieren, stillevens, eigenlijk van alles. Ik werk met verschillende materialen."

Karina werkt ook in opdracht, geeft schilder- en tekenles en organiseert daarnaast workshops. Niet lang geleden deed ze dat onder meer in samenwerking met de Soester Courant, in Stayokay aan de Bosstraat.

MUSEUM SOEST En: samen met haar discipelen Jeannette, Milly en Anita exposeert 'juf' Karina binnenkort in Museum Soest. De officiële opening voor genodigden is op vrijdag 21 juli in het museum aan de Steenhoffstraat. De expositie is daarna elke woensdag, vrijdag, zaterdag en zondag tussen 13:00 en 17:00 uur te bezichtigen in het monumentale pand aan de Steenhoffstraat.