• De finalisten met Harrie Herfst. In het midden winnares Isabel de Haas die een enorme ontwikkeling doormaakte.

    Martin Huizenga

Isabel de Haas 'The Voice' van Soest

SOEST 'The Voice of Soest is een wedstrijd tussen zingende Soesters. In een koor of band of juist in je eentje onder de douche en je altijd al afgevraagd hoe dat nou zou klinken met een band?' Zo begint de wervende tekst om mee te doen aan de eerste editie. Harry Herfst is de bandleider en betrokken bij de organisatie. ,,Het biedt de deelnemers de mogelijkheid om zich Soest breed te presenteren met een professionele band." De gemeente Soest ondersteunt. Aan een vervolg wordt gedacht.

Martin Huizenga

VIJF KANDIDATEN In twee opeenvolgende weken werden de voorrondes gehouden. Daaruit zijn vijf kandidaten geselecteerd voor de finale. Uit de eerste finaleronde gaan er drie door, die in de tweede ronde uitmaken wie er wint. De vijf: Isabel de Haas, een jeugdig aanstormend zangtalent, Jasmin-Ann (Hendriks), zij bouwt haar Soester bekendheid op tijdens de 'Gluren bij de Buren' huisconcerten. Don Burgemeestre, de crooner van Soest, treedt met enige regelmaat op in o.a. Artishock, Elena Marstromichalis, leerling van de Bachschool en René Hilhorst.

Hun fans en de eerder uitgeschakelde deelnemers zijn speciaal gekomen om de finalisten te steunen in een uitverkocht Plantage. De sfeer tussen de finalisten onderling is perfect. Zelfs een gezamenlijk dansje wordt niet geschuwd. Sanne wordt voorgesteld als de presentatrice van de avond. Een schot in de roos, volleerd om de finalisten op hun gemak te stellen en grappig door haar spontane, soms voor tweeërlei uitleg vatbare uitspraken.

JURY Even met de jury praten. Voorzitter Kees Haak let vooral op het entertainment gehalte. Riëndy kijkt speciaal naar de performance, 'dat het overkomt met passie en gevoel' en de timing, Annemiek Maissan is zangdocente en beoordeelt uiteraard de zang. Een driekoppige jury, de stemmen kunnen niet staken. Of ze ook kunnen draaien op hun stoel? ,,Nee, op dat omdraaien ligt een copyright. Het maakt onderdeel uit van de rechten van de producent. De Mol in dit geval."

Het openingsnummer Africa van Toto wordt door de band gespeeld en alle vocalisten doen om de beurt mee. Na de eerste finaleronde vallen Elena en René af en blijven Isabel, Jasmin-Ann en Don in de strijd. De drie halen er alles uit, de band speelt de blaren op haar vingers en perst de tonen uit 'het koper'. De jury blijft opbouwend positief en trekt zich terug om te beraadslagen.

ONTWIKKELING Burgemeester Rob Metz is aangezocht om in vol ornaat de prijzen uit te reiken. Als een volleerd presentator bouwt hij de spanning op. De emotie breekt los als na de derde plaats van Don Burgemeestre, meteen de winnares wordt genoemd: de vijftienjarige Isabel de Haas. Wat de doorslag gaf, is de snelle ontwikkeling van Isabel tijdens het verloop van de competitie, het jeugdige elan en vooral haar durf. ,,Zij stond er op het juiste moment." Isabel wint met een lied van Beyoncé. De prijzen: voor alle drie geluidsboxen en voor de winnares een eigen cd productie.