• Lex van Lieshout ANP photo

Informateur De Kam: 'GGS, VVD, D66 en CU/SGP'

SOEST GGS, VVD, D66 en CU-SGP. Dat wordt de samenstelling van het nieuwe college. Dat is het advies dat informateur Wim de Kam gisteravond mee gaf aan de gemeenteraad. Als formateur gaat De Kam de besprekingen met deze vier partijen voortzetten om nog deze maand te komen tot een coalitie, die kan rekenen op 16 van de 29 zetels.

Geen bebouwing in de Eempolder (ook niet in de toekomst), voortvarend aan de slag met de bouw van senioren- en starterswoningen. Dat zijn twee belangrijke pijlers voor het nieuwe lokale kabinet. Nog één: geen sporthal in Overhees, maar wel één in het gebied tussen sporthal Beukendal en het gemeentehuis, dat daarvoor herontwikkeld moet worden.

GEEN FUSIES Een ander uitgangspunt zal zijn dat er geen gedwongen fusies van sportverenigingen komen, maar dat sportvelden wel multifunctioneel gebruikt gaan worden. Omdat de sportsector al zo lang wacht, wil het nieuwe college op korte termijn knopen doorhakken, ook over het restant van de taakstelling voor de sport, die wel eens geschrapt zou kunnen worden. Er moet een Masterplan komen voor de ruimtelijke ordening en woningbouw.

VERRAST Harrie Dijkhuizen (CU/SGP) is enigszins verrast dat zijn partij in het lijstje voorkomt. Tegelijk beseft hij dat zijn partij in veel gemeenten deel uitmaakt van colleges vanwege de constructieve manier van samenwerken. ,,Nee, we hebben nog niet nagedacht over wie onze wethouder wordt."

D66 moet op zoek naar een andere kandiaat. De beoogd wethouder Marcel Adriani is door de parij teruggetrokken. Voor de hand ligt dat Peter van der Torre doorgaat als VVD-wethouder. GGS laat zijn keuze afhangen van de portefeuilles die zijn wethouder straks krijgt.