• Lex van Lieshout

Inbrekers moeten enkelband gewoon om houden

SOEST (JPU) Een twintigjarige verdachte die wordt gezien als de leider van een grote groep inbrekers uit Soest, krijgt toch weer een enkelband. Dat besloot de rechtbank in Utrecht dinsdag in de laatste regiezitting in de zaak tegen zeven inbrekers uit Soest die samen in ieder geval negen inbreken hebben gepleegd. De Soester had ondanks alle beloftes zijn enkelband afgedaan.

De bende werd dit najaar opgepakt. De aanhouding leidde tot een grote daling in het aantal inbraken in Soest en Soesterberg. De bende bestaat uit jonge Soesters die bij elkaar in de flat wonen in Smitsveen en een 35-jarige vrouw. Deze vrouw zou de buit hebben geheeld.

De inbrekersbende, waarvan de leden terechtstaan, zou de woningen via de balkons zijn binnen geklommen. Een bejaard echtpaar aan de Smitsweg werd door de inbrekers zwaar mishandeld.

Zes verdachten werden uit voorarrest vrijgelaten met een enkelband en andere voorwaarden zoals een contactverbod. De hoofdverdachte ging in maart op stap zonder enkelband. Hij werd aangehouden door de politie en in de cel gegooid. Advocaat Niels Dorrestein vroeg gisteren aan de rechtbank opnieuw om een schorsing met een enkelband.

RECLASSERING Daar heeft de officier van justitie moeite mee. Maar zij weet ook niet goed wat de maatschappij met deze jonge verdachte aan moet. De reclassering wil het nog wel een keer proberen. De officier en de rechtbank stemden daarom toe.

ADVOCATEN De advocaten van de andere verdachten vroegen om een voorarrest zonder enkelband. Bij sporten en werken zit die enkelband in de weg. Ook het contactverbod is moeilijk na te komen voor mensen die vlakbij elkaar in de buurt wonen. De officier bleef zich verzetten tegen onderling contact van de leden van de bende.

VERHOREN De rechtbank bepaalde dat vijf verdachten hun enkelband moeten houden. In de zomer zijn de laatste getuigenverhoren in deze zaak. De strafzaak tegen alle verdachten is waarschijnlijk in oktober.