• Hugo Wortel tijdens een van zijn eerdere reizen naar Borneo. Hij vliegt er overmorgen weer naar toe.

    Orangutan Rescue

'Ik heb apen gezien die chips aten'

SOEST Hugo Wortel is vandaag vertrokken naar West-Kalimantan op Borneo om daar de vrijlating van drie orang-oetans mee te maken. De Soester is bestuurslid bij de stichting Orangutan Rescue die zich inzet om deze apensoort te behoeden tegen uitsterving.

Peter Beijer

Wortel heeft als student antropologie (gedragswetenschap) onderzoek gedaan in Indonesië. Hij raakte geïnteresseerd in de ecologie en het natuurbehoud van het land. De interesse specificeerde zich, na een uitje naar de Apenheul, op de bedreigde orang-oetans. ,,In 2012 was ik in de Apenheul en daar bezocht ik een stand van de stichting Orangutan Resuce. Het sympathieke verhaal over de opvang van deze schitterende dieren in het Orangutan Center in de plaats Sintang greep mij aan. Ik meldde mij aan om de stichting te ondersteunen en inmiddels ben ik bestuurslid."

HABITAT Wortel reist overmorgen op eigen kosten met twee andere bestuursleden naar Indonesië om drie orang-oetans terug te brengen naar hun natuurlijke habitat: het regenwoud op Borneo. De drie apen zijn verweesd nadat hun moeders door dorpelingen waren doodgeschoten en leefden vervolgens bij mensen thuis als huisdieren.

PALMOLIE Wortel legt uit hoe de massaproductie van palmolie leidt tot het afschieten van orang-oetans. ,,Het regenwoud wordt in hoog tempo gekapt, vooral voor de aanleg van oliepalmplantages, hierdoor is tachtig procent van de natuurlijke habitat van de orang-oetan verwoest. Doordat er minder regenwoud is, komen de orang-oetans op open terrein of in de buurt van mensen om naar eten te zoeken. De dieren worden als plaagdieren gezien en afgeschoten. Geschat wordt dat jaarlijks tussen de 1950 en 3100 orang-oetans worden doodgeschoten."

CHIPS ETEN ,,De baby die de moeder bij zich draagt wordt vervolgens als huisdier opgenomen of verkocht. Deze jonge dieren worden opgevoed als mensen. We hebben jonge orang-oetans gezien die kleren droegen, chips aten, naar de WC gingen en rookten. Deze apen moeten afkicken van deze levensstijl en wennen aan een dieet van bladeren, groenten en noten. Ze moeten leren klimmen, het juiste voedsel vinden, nesten bouwen."

BESCHERMD Drie van deze 'huisdieren' worden door Wortel en zijn collega's komende week teruggeplaatst in het regenwoud van Borneo. De dieren komen in een beschermd nationaal park, een afgelegen gebied van 8000 vierkante kilometer ongerept regenwoud dat alleen per boot te bereiken is. ,,Wij hopen dat de teruggeplaatste dieren een partner vinden en voor nageslacht zorgen. Door de ontbossing zijn hele stukken regenwoud van elkaar gescheiden en wordt het voor de dieren moeilijker om een partner te vinden. Vorig jaar november zijn er door onze stichting al drie orang-oetans uitgezet waarvan er al één diep in het oerwoud is verdwenen. Wij hebben het vermoeden dat zij het prima naar haar zin heeft in de nieuwe leefomgeving."

RESPECT Hugo Wortel heeft veel respect voor de bijzondere apensoort: ,,Orang-oetans zijn intelligente en solitaire dieren, ze leven over algemeen alleen. De vrouwtjes leven zo'n zeven jaar samen met kind. Mannetjes zwerven meestal in hun eentje door het regenwoud. De mens heeft een gezamenlijke afstamming met de orang-oetan en dat merk je als je het dier in de ogen kijkt. De orang-oetan heeft een nieuwsgierige en geïnteresseerde blik. Alleen daarom al is de orang-oetan voor mij een bijzonder dier."

Voor meer informatie: www.orangutanrescue.nl