• Idea

Hulp bij voorlezen aan kinderen

SOEST Voorleesmoment. Het zou dagelijkse kost moeten zijn voor elk kind. Maar niet in alle huishoudens is dit een gewoonte. Voorlezen is belangrijk voor kinderen, daarover zijn de geleerden het eens. In algemene zin én voor de taalontwikkeling. Gezinnen die hierin geen of weinig ervaring hebben, kunnen meedoen aan de VoorleesExpress.

Dat is een project dat in Soest wordt geïnitieerd door Stichting Balans en Bibliotheek Idea. ,,Met 15 minuten voorlezen per dag maak je een hele mooie start", klinkt het vanuit die hoek. Gezinnen met kinderen in de leeftijd van twee tot en met acht jaar kunnen meedoen. Tot de doelgroep behoren de mensen bij wie thuis het voorlezen nog geen dagelijks ritueel is.

VRIJWILLIGER Deelnemers krijgen twintig weken lang eenmaal per week een vrijwilliger over de vloer die komt voorlezen. De vrijwilliger introduceert de gewoonte van het voorlezen bij het gezin en verrijkt de taalomgeving thuis. De ouders krijgen tips en advies hoe ze het voorlezen zelf over kunnen nemen. Ook wordt hen ideeën aangereikt hoe ze boeken een blijvende plek kunnen geven in het dagelijks leven.

FANTASIE Het is nooit te vroeg om met kinderen een boek er bij te pakken. Een babyboekje vastpakken is voor een baby een mogelijkheid om spelenderwijs te onderzoeken wat een boek is. Samen met een peuter of kleuter een kaft bekijken en bespreken wat er op te zien is, vormt de eerste ontdekkingsreis in het boek. Wat ouders die regelmatig voorlezen weten, is natuurlijk dat kinderen hetzelfde verhaal niet vaak genoeg kunnen horen. Jonge kinderen vinden het heerlijk om met papa of mama plaatjes te bekijken en naar de bijbehorende verhaaltjes te luisteren. Het versterkt de band, het prikkelt de fantasie, het maakt ze nieuwsgierig, het vergroot de kennis van taal én het is erg gezellig.

ONTDEKKEN Voorlezen helpt kinderen de wereld te ontdekken. Voorlezen is ook samen doen: samen plaatjes kijken, samen geluidjes maken, samen praten over het verhaal. Voorlezen is waardevolle tijd samen met kinderen. Ook kinderen die zelf al kunnen lezen, houden van voorlezen. Op die manier raakt het kind vertrouwd met verhalen die nog te moeilijk zijn om zelf te lezen, maar waar ze wel veel plezier aan beleven. Voorlezen maakt dat kinderen later graag zelf gaan lezen.

PRENTENBOEK Het startschot voor de VoorleesExpress wordt woensdag 24 januari gegeven door wethouder Jannelies van Berkel. Op kinderdagverblijf De Dribbel leest ze dan voor uit 'De Gruffalo? Die ken ik niet. O Nee? Nou, wacht dan maar tot je 'm ziet.' Alle kleuters in Soest krijgen dit prentenboek cadeau van de gemeente. Het zal op 24 januari worden uitgedeeld via de scholen.

AANMELDEN Het aanmelden voor de VoorleesExpress loopt via bijvoorbeeld school, peuterspeelzaal of Stichting Balans. Bibliotheek Idea en Stichting Balans geven de VoorleesExpress samen vorm in opdracht van de gemeente Soest.project wordt financieel mede ondersteund door het VSB-fonds en het Oranjefonds.

VRIJWILLIGERS Er worden ook nog vrijwilligers gezocht, die - begeleid door een coördinator - een rol in het project willen spelen door bij de mensen thuis te gaan voorlezen en ouders daarmee interactief te laten kennismaken. Meer informatie hierover is te vinden op www.voorleesexpress.nl. Op die site staan ook allemaal voorleestips.