• Apollo jubilarissen J.van Sweden en J.Tolboom

    Ronald Kersten

Huldiging van Jan van Zweden en Willem Tolboom

SOEST Toen Willem Tolboom de Soester Courant 'onder embargo' inlichtte dat Jan van Zweden gehuldigd zou worden door Apollo wist hij nog niet dat hij zelf ook in de schijnwerpers zou worden gezet door het mannenkoor.

Johan van Beek

Dat was wel aan de orde toen het grote gezelschap zich vrijdagavond verzamelde in Partycentrum De Weegbree om de 95ste verjaardag van het koor te vieren. Tolboom werd ten overstaan van zangers en partners uitgeroepen tot Lid van Verdienste. In de bijna veertig jaar dat hij 'de bas zingt' in Apollo (en al jaren ook in het Soester Knollenkoor) ontpopte Tolboom zich als een ijverig lid. ,,We konden niet eens meer nagaan hoe lang al, maar Wim verzorgt al jaren de coördinatie van de evenementen- en barcommissie", zegt voorzitter Jos Sesink.

OLIEBOLLEN Als er in december oliebollen worden gebakken (van de opbrengst financiert Apollo eigen activiteiten) staat Tolboom vooraan. Wekelijks stapt hij in de auto om overal oud-papier in te zamelen, zodat met de verkoop ervan de verenigingskas kan worden gespekt. Daarnaast is hij sinds ruim drie jaar bestuurslid. Alle reden, vinden ze bij Apollo, om Tolboom te benoemen tot Lid van verdienste.

OORKONDE Hetzelfde overkwam vrijdagavond Jan van Zweden. Over enkele weken zingt hij een kwart eeuw in het koor en daarvoor zal hij een oorkonde en een speld ontvangen. Buiten de repetities en de optredens is Van Zweden actief. De laatste veertien jaar bemant hij het secretariaat. Eerder dit jaar werden Toon Roest (50 jaar lid), Wim Bakker, Karel Boom en Cees van Cappelle (allen 25 jaar lid) al gehuldigd.

VRIJWILLIGERS Het is voor Apollo van groot belang dat het kan steunen en rekenen op de vrijwillige inzet van dit soort mensen. Zij zijn het bestaansrecht van het Soester mannenkoor dat op weg is naar het eeuwfeest. Eerst zijn er nog allerlei activiteiten in het kader van het 95-jarig bestaan.

Het koor kreeg in mei bezoek van het Männerchor Concordia uit het Duitse Soest waarmee het warme vriendschapsbanden onderhoudt. In het voorjaar organiseerde Apollo een korenmiddag tijdens het Zomerfeest Soest en tijdens de onlangs gehouden gildefeesten vulde Apollo twee avonden: één met 'Operette-juwelen' en één als deelnemer aan het Korenfestival met elf Soester groepen.

KNOLLENKOOR Behalve het Voorjaarsconcert zijn er gedurende het jaar ook diverse optredens van het Knollenkoor, dat bestaat uit zangers van Apollo en tapt uit een ander, hoofdzakelijk vrolijk repertoire. Het Knollenkoor treedt in november op in Daelhoven en is in december tweemaal te zien en te horen tijdens de Warme Witte Winter Weken bij Tuincentrum 't Vaarderhoogt.

KERSTCONCERTEN Het mannenkoor geeft op 14 en 15 december de traditionele kerstconcerten en schraapt op 21 december nog eens de kelen om de bewoners van Molenschot een aangename avond te bezorgen.