• Willem Bavinck fgaat met pensioen

    Ronald Kersten

Huisarts Willem Bavinck geridderd bij afscheid

SOEST In 1980 startte dokter Willem Bavinck met zijn huisartsenpraktijk in de toen nog spiksplinternieuwe wijk Overhees. Na 37 jaar gaat hij met pensioen. Bavinck kijkt terug op een periode waarin er veel veranderde in de gezondheidszorg. Hij gaat de sfeer en de gezelligheid missen.

Peter Beijer

De huisarts in ruste en kersverse ridder was verrast met de koninklijke onderscheiding die hem zaterdag ten deel viel. ,,Het is prettig dat mijn werk als huisarts maar ook mijn inspanningen voor Elzis (Eerste lijn zorg in Soest) zo gewaardeerd worden. Ik ben altijd een organisator geweest. Mijn werk voor Elzis blijf ik ook na mijn pensionering doen."

GROEI De dokter blikt terug. ,,Het Orlandogebouw stond in 1980 in een open veld. De Spinet en Citer werden uit de grond gestampt. In die periode was er een enorm overschot aan huisartsen. Met een nieuwe wijk was er voor een beginnend en jonge huisarts, ik was 28, ruimte om te starten. De andere wijken zaten vol. Ik was één van de eerste bewoners van de Draailier. De wijk was kaal. Geen boom was te zien. Wij zijn in die jaren met de praktijk meegegroeid. De eerste bewoners van Overhees waren van mijn leeftijd."

VAK IN ONTWIKKELING ,,Mijn echtgenote was mijn assistente. In die tijd was het heel normaal dat de partner van de huisarts meehielp in de praktijk. Je deed alles zelf. Nu delegeren we veel in een team van zeventien personen. Met ondersteuners, assistenten en managers wordt een gezondheidscentrum gerund waarin meerdere huisartsen praktijk houden. De gezondheidzorg is positief veranderd. Er is meer kennis en meer scholing. Het gebeurt in de praktijk regelmatig dat wij bij elkaar ten rade gaan. Geen enkele huisarts doet meer vijf dagen fulltime eerste lijn. Ik heb mij de afgelopen jaren ook met management bezig gehouden. Zo zijn wij ook met Elzis gestart. Het vak is volop in ontwikkeling."

Kritiek is er ook. ,,De zorgverzekeraars zijn meer schadeverzekeraars geworden. Budget is belangrijker dan de vraag of een geneesmiddel of faciliteit goed is voor de patiënt."

GERUSTSTELLEN ,,Huisarts is een ontzettend leuk vak. Ik was altijd blij als ik wat voor een patiënt kon doen. Het internet heeft ervoor gezorgd dat de patiënten mondig zijn. Ze gaan zelf op onderzoek, maar willen wel graag bevestiging van de arts. Ik zeg weleens dat de huisarts 'kampioen geruststellen' is. De terminale zorg is één van de mooiste aspecten. Dat is een taak die op je pad komt. Chronische zorg is dankzij praktijkondersteuners grotendeels van de tweedelijnszorg naar de eerstelijnszorg gegaan. Het huisartsenbestaan is mede door de verantwoording die je hebt intensief en zwaar. Die verantwoording ga ik zeker niet missen. Maar de gezelligheid van het gezondheidscentrum en de omgang met de patiënten wel."

,,Het afscheid van mijn patiënten vond ik een bijzonder moment. Sommige mensen kende ik al langer dan dertig jaar. Ik heb intensieve periodes met ze meegemaakt met overlijden, gezinsuitbreiding, echtscheiding. Ik zie nu kinderen van wie ik de patronen van hun ouders herken. Ik ben gezinsarts maar vooral levenslooparts geweest."

Dokter Willem Bavinck wordt opgevolgd door Hilde Hellemans. Zij komt in de maatschap en neemt het spreekuur van Bavinck over.