• Politie

Horeca waarschuwt voor auto-inbrekers

SOEST Restaurant 't Hoogt aan de Van Weerden Poelmanweg maakt zijn gasten er in duidelijke bewoordingen op attent dat waardevolle spullen vooral niet in de auto bewaard moeten worden. Een briefje op de deur waarschuwt voor een 'boevenbende' die het voorzien heeft op laptops, telefoons en camera's.

Peter Beijer

Nicole van der Wardt, eigenaar van restaurant 't Hoogt: ,,Wij waarschuwen mensen om geen waardevolle apparatuur in auto achter te laten. De dieven hebben apparatuur waarmee ze telefoons, laptops en camera's kunnen detecteren. Vervolgens bellen ze een maatje die snel de inbraak doet en met de scooter ook weer snel weg is. In januari is op die wijze een laptop uit een auto gestolen. Ook onze horecacollega's in de omgeving hebben een aantal keer ongewenst bezoek op de parkeerplaats gehad. De voorgaande jaren hebben wij veel inbraken gehad. De parkeerplaats is erg donker en helaas wil de gemeente Soest geen verlichting op deze plek plaatsen."

TOMTOM De inbrekers zijn vooral uit op mobiele apparatuur. Maar ook de aanwezigheid van een TomTom kan een ingeslagen ruit veroorzaken, vertelt Van der Wardt. ,,In die TomTom zijn ze niet geïnteresseerd, maar hun detectiemachine slaat wel aan op de lithiumbatterij. Dus slaan ze toch de ramen in om te kijken wat er te halen valt. Ze zijn vooral gek op laptops. Hier in de bossen hebben we dikwijls lege laptoptassen teruggevonden."

OPGELUCHT De afgelopen maanden zijn, op het voorval in januari na, geen auto-inbraken geweest. Van der Wardt is daar opgelucht over: ,,We blijven de gasten waarschuwen dat ze geen waardevolle spullen in hun auto moeten achterlaten. Met het oppakken van de moordenaar van Anne Faber, kwam er ook een einde aan de inbraakgolf hier. Volgens de politie was hij dikwijls op rooftocht."

WAAKZAAM Nicole van der Wardt benadrukt dat mensen vooral de horeca in het gebied rond de Soester Duinen kunnen blijven bezoeken en zich niet afgeschrikt hoeven te voelen. ,,Wij zijn blij dat er minder gestolen wordt. Maar het is noodzaak om waakzaam te blijven. Als er niks in je auto zit dat voor dieven de moeite waard is, dan wordt er ook niks gestolen en kan je rustig genieten van je lunch of diner", aldus de horecavrouw.