• De leden van de bewonerscommissie op het dak van Honsbergen waar nu zonnepanelen prijken. Het gebouw aan de Wiardi Beckmanstraat is helemaal opgeknapt en kan weer enkele decennia mee.

    Astrid van den Hoek

'Honsbergen kan weer 20 jaar vooruit'

SOEST De bewoners van seniorenwoongebouw Honsbergen hebben een pittig jaar achter de rug. Cocon Wonen liet een grootschalige onderhoudsbeurt uitvoeren en greep die gelegenheid aan om een verduurzamingsslag te doen. ,,We zaten van maart tot december in de herrie en het stof, maar nu kunnen we weer twintig jaar vooruit!"

Astrid van den Hoek

Verhuurder Cocon Wonen wilde bij de grootschalige renovatie eigenlijk meteen gaan voor 'nul-op-de-meter-woningen', maar dat bleek gezien de omvang en huidige constructie van het pand niet haalbaar. Toch bleek er wel een grote verduurzamingsslag mogelijk. Zo zijn de puien van de appartementen vervangen door nieuwe puien met HR++ glas voor betere isolatie, zijn er 144 zonnepanelen geplaatst die voor stroom zorgen in de algemene ruimten en voor het verwarmen van water en wordt er onder andere gebruikgemaakt van warmteterugwinning.

De meerderheid van de woningen heeft nu energielabel A, wat voorheen label E was. Verder zijn er verbeteringen aangebracht op het gebied van brandveiligheid en is de indeling beneden veranderd, met onder andere een uitgebreidere fietsenstalling en verplaatsing en renovatie van de bibliotheek. Daarnaast is een belangrijke wens van bewoners uitgekomen: uitbreiding van het balkon waardoor ze meer buitenruimte hebben gekregen.

KLANKBORDGROEP De bewoners hadden een grote vinger in de pap bij de renovatie. Er werd een enquête gehouden om de wensen te inventariseren. Die vormden de basis voor de plannen. Er werd bovendien een klankbordgroep geformeerd van zo'n dertig bewoners en daarnaast vormden vijf leden van de bewonerscommissie een aanspreekpunt voor bewoners en voor Cocon Wonen.

,,We hebben bijvoorbeeld advies gegeven over wat voor soort pui er moest komen, een schuifdeur of eentje die draaiend open gaat", vertelt Rob Jansen, voorzitter van de bewonerscommissie. ,,In een testwoning zijn beide opties geplaatst zodat bewoners die konden uitproberen. De schuifdeur was te zwaar om open te krijgen, zeker als je bijvoorbeeld nog met één hand moet steunen op een rollator. Toen is het de draaiende variant geworden."

HEEL BLIJ ,,Als bewoners waren we heel blij met de plannen", zegt commissielid Hannie Sipkema. ,,We hebben alleen een punt gemaakt van de plaats van de ramen in de nieuwe puien. In de tekeningen zaten die ineens op een andere plek, wat zou betekenen dat veel bewoners andere raambekleding moesten aanschaffen. Dat wilden we niet."

INGRIJPEND In 2018 gingen de werkzaamheden van start. Commissielid Marian Knebel: ,,Dat vervangen van de puien duurde maar een dag of vier, maar voor veel ouderen was dat echt heel ingrijpend. Voor hen waren er logeerwoningen gemaakt waar ze tijdelijk konden blijven. Dat was wel goed geregeld. Anderen gingen bij familie logeren of bleven toch in hun eigen woning tijdens de werkzaamheden. Ik ben zelf ook gebleven, vond het wel te doen. Je weet dat het eraan zit te komen en je krijgt er iets moois voor terug."

BALKON Alle woningen die nog geen balkon hadden, hebben een balkon gekregen. Bij die woningen ging de huur licht omhoog, bij de rest was er na de werkzaamheden geen sprake van huurverhoging. ,,Dat was ook onze eis", zegt Jansen. De bewoners zijn te spreken over de werkzaamheden en het uiteindelijke resultaat, al ging het af en toe niet zoals gepland. Zo werd er asbest gevonden bij het vervangen van de puien, werd toch een aantal puien geplaatst met het raam op de verkeerde plek, was er 'een gedoetje met mat glas' dat de bewoners echt niet wilden, en was er vertraging omdat omwonenden het niet eens waren met de plek van de bouwplaats.

GEWAARSCHUWD Zulke dingen horen erbij, vindt de bewonerscommissie. Sipkema: ,,Uiteindelijk hebben we van maart tot december in de herrie gezeten, maar daar waren we voor gewaarschuwd. En we werden steeds goed op de hoogte gehouden door middel van informatieavonden en nieuwsbrieven. Nu kunnen we weer 20 jaar vooruit."

DUURZAAMHEID De bewoners zijn blij dat duurzaamheid een thema is waar Cocon Wonen rekening mee houdt. ,,Energiezuinig wonen is belangrijk, voor nu en voor de toekomst", vindt Sipkema. ,,Ik heb nu de kachel nog niet aan gehad hoor. Dat betekent vermindering van stookkosten." Knebel vult aan: ,,Ik woonde hier al heel prettig, maar door dit soort aanpassingen blijft het ook in de toekomst fijn wonen!"

FEEST Door werklui wordt deze periode nog de laatste hand gelegd aan de vernieuwde entree. Daarna is het tijd voor een openingsfeest: voor de 250 bewoners op donderdag 16 mei en voor omwonenden en het college op een ander moment. Veel wil de bewonerscommissie daar nog niet over verklappen. Sipkema: ,,Nog één keer herrie maken, maar dan met muziek!"