• Eempers

Honderdjarige gehecht aan Soesterberg

SOESTERBERG Ze hoort en ziet wat slechter en kan daardoor niet meer goed aan het sociale leven meedoen. Ze vindt het lastig dat je steeds maar weer een stukje moet inleveren. Maar mevrouw Corrie van Tol-Fokken is zich ervan bewust dat dit bij het ouder worden hoort, zeker als je zoals zij de honderd jaar bereikt. Ze voelt zich overigens nog prima.

Jan van Steendelaar

Mevrouw Van Tol, die in wooncentrum De Drie Eiken aan het Dorpsplein in Soesterberg woont, werd op 15 juni 1919 in Amsterdam geboren. Ze bracht haar jeugd door in de stad waar haar vader apotheker was. Na de middelbare school vond ze aan baan als assistent-accountant. Daarvoor moest ze veel reizen. Niet met de auto, maar met het openbaar vervoer. Dat was in die tijd, zelfs als ze niet verder dan Bussum hoefde, een hele onderneming.

SPORTEN Ze was een sportieve vrouw en deed veel aan sport. Zwemmen en schaatsen waren favoriet. Dankzij het sporten maakte ze kennis met de man die later haar echtgenoot zou worden, Amsterdammer Koos van Tol. Hij overleed 25 jaar geleden, nadat hun jongste zoon hem voor was gegaan. De zus van Van Tol had Corrie ontmoet en zag een relatie tussen beiden wel zitten. Daar had ze gelijk in, want inderdaad vielen Corrie en Koos voor elkaar en dat leidde tot een huwelijk. Ze kregen vijf kinderen, van wie twee zoons en twee dochters het eeuwfeest van hun moeder meemaken.

BOSSEN Na een paar jaar in Amsterdam te hebben gewoond, moest Van Tol voor zijn werk verhuizen. Aan de Koppenlaan kreeg het gezin door woningruil een prachtig huis, waar ze al die jaren zijn blijven wonen. Ze was bevriend met wijkverpleegster zuster Zenden en met de familie Jansen, die in dezelfde straat woonde. De families kwamen over en weer bij elkaar thuis. Eén van de kinderen Jansen zoekt haar nog steeds op. Ze heeft altijd met plezier in Soesterberg gewoond en was altijd blij als ze na een bezoek aan haar moeder in Amsterdam thuiskwam en de bossen weer kon ruiken. Dat nam niet weg dat ze graag met vakantie ging. Ze wilde overal naartoe en regelde alle vakanties en uitstapjes. Voor haar man hoefde het allemaal niet zo, maar hij ging natuurlijk wel mee.

BREDE BELANGSTELLING In het dorp speelde haar sociale leven zich vooral af rond de rooms-katholieke kerk. Het Katholiek Vrouwengilde en de gymnastiekvereniging Laetitia namen een belangrijke plaats in haar activiteiten in. Ze heeft een brede belangstelling voor van alles en nog wat en lezen hoorde daar ook bij. Als ze eenmaal aan een boek begon, kon ze het maar moeilijk wegleggen. Mevrouw Van Tol was ook betrokken bij de oprichting van woon- en dienstencentrum De Drie Eiken. Ook later, op momenten dat haar inzet nodig was, kon men een beroep op haar doen. Ze was niet alleen bestuurslid, maar ook penningmeester en secretaris als die vacatures vervuld moesten worden. Ze had een hechte vriendschap met mede-oprichtster Nel van Dijk, die ze nog steeds mist.

Ze woont nu vier jaar in De Drie Eiken en heeft het er naar de zin. Aan belangstelling zal het haar op haar honderdste verjaardag vast niet ontbreken.