• Het St. Josephgebouw aan de Steenhoffstraat is een van de centrale locaties van Open Monumentendag.

    Johan van Beek

Veel actie op Soester Open Monumentendagen

SOEST Open Monumentendag(en) biedt in Soest dit jaar een groot aantal activiteiten op verschillende locaties. Dat is te danken aan het lokale comité dat de medewerking heeft gezocht en gevonden van veel instellingen en verenigingen uit de eigen gemeente.

Het St. Josephgebouw, de Oude Kerk, Parochiecentrum De Sleutel, de Petrus en Pauluskerk zijn de centrale locaties van het uitgebreide programma dat zich komend weekeinde in Soest afspeelt. Er is ook een fietstocht die onder meer langs monumenten als Hoeve de Witte Burcht en het Anna Paulownahuis voert.

AMUSEMENT Het thema van Open Monumentendag 2019 is 'Plekken van plezier'. Mensen gaan voor hun plezier naar uiteenlopende plekken. Of dat nu een theater, een dierentuin, een museum, een park, een kerk, een sportclub of een café is, het barst in ons land van de monumenten voor ontspanning, vermaak en vrije tijd. We onderscheiden binnen die monumenten diverse categorieën, zoals museale kunsten, podiumkunsten, sport en spel, horeca en recreatie. De amusementswaarde van monumenten staat dit jaar centraal tijdens het landelijke evenement.

PROGRAMMABOEKJE Het comité Soest heeft een programma in elkaar gezet voor jong en oud. Het is volledig te lezen in het programmaboekje dat op beide dagen klaarligt in Museum Soest, in het St. Josephgebouw aan de Steenhoffstraat. Daarin staat per dag en per locaties exact vermeld wat welke club of groep doet en waar het publiek een kijkje kan nemen of kan deelnemen aan activiteiten. Dans, muziek, kunst, cultureel erfgoed, het komt allemaal voorbij.

ZATERDAG Namens Stichting Comité Open Monumentendagen Soest-Soesterberg houdt Cees Vos zaterdag om 11.00 uur een welkomstwoord bij Museum Soest. Dat is die dag tot 17.00 uur geopend. In de feesttent ernaast zijn er optredens door onder meer Animato, de Soester Boerendansgroep, PVO en Popkoor Allround. Er zijn verder onder meer oud-Hollandse spelen.

RONDLEIDINGEN In de Oude Kerk (13.30-17.00 uur) zijn er rondleidingen, een tentoonstelling, torenbeklimming, Nationale Orgeldag en een concert van het Bach Jeugd Orkest van de Bachschool. Om 15.30 uur ontvoert de Soester historicus Hans Kruiswijk liefhebbers voor een rondleiding door de Kerkebuurt. Cantor-organist Gonny van der Maten sluit af met een mini-concert.

ZONDAG Het Gildehuis in het St. Josephgebouw is op zondag 15 september het decor van activiteiten, zoals een lezing over de gildeboom, een optredens van Movie Stars, Balletstudio Sylvia en andere groepen. Buiten kunnen er ook deze dag oud-Hollandse spelen worden gedaan. In de Oude Kerk kunnen liefhebbers van kunst hun ogen de kost geven, fans van (klassieke) muziek hun oren laten strelen en ontpopt de toren zich als kuitenbijter voor degenen die een blik over Soest willen werpen. Ook in Parochiecentrum De Sleutel en in de Petrus en Pauluskerk is beide dagen veel te doen in het kader van Open Monumentendag.

FIETSTOCHT Mensen die graag op de fiets zitten kunnen tussen 14.00 en 17.00 uur meedoen aan een fietstocht. De start is bij Museum Soest, waar ook de route kan worden verkregen. Langs de route liggen verschillende monumentale gebouwen en objecten. De tocht is niet bedoeld voor groepen, laat de organisatie weten.

Meer informatie: www.museumsoest.nl en www.hvsoest.nl.