• Daan Roosegaarde en Gerdi Verbeet, Levenslicht, Rotterdam, 17 december 2019. Foto Marco De Swart

    Marco De Swart
  • studioroosegaarde.net

Tijdelijk holocaustmonument Levenslicht naar Soest

SOEST Het is eind deze maand 75 jaar geleden dat concentratiekamp Auschwitz werd bevrijd. In heel de wereld wordt stilgestaan bij 75 bevrijding en om ook de holocaustslachtoffers uit Putten te herdenken, is van 23 januari tot en met 2 februari het tijdelijke monument Levenslicht dagelijks te zien van 10.00 tot 17.00 uur en in de avonduren van 19.00 tot 22.00 uur bij de Kunststichting Hazart aan de Pimpelmees 1 in Soest.

,,Zowel in de Joodse herdenkingstraditie als in de Roma- en Sinti-cultuur zijn stenen belangrijk. Kunstenaar Daan Roosegaarde en zijn team hebben die traditie als inspiratiebron gebruikt. Met in totaal 104.000 lichtgevende stenen – het aantal slachtoffers uit Nederland – staat het kunstwerk symbool voor de impact van de holo­caust. De stenen zijn verdeeld over de verschillende gemeenten."

Bij het Holocaustmonument lichten de stenen straks om de paar seconden op en doven weer uit, als een ademhaling in licht. Daarmee symboliseren ze het leven dat nu in Putten gemist wordt. Levenslicht houdt de herinnering aan de slachtoffers levend. Het monument licht dag en nacht op, maar komt het beste tot zijn recht in het donker.

Het monument staat in het donker opgesteld. Meer op deze website.